50 yıllık sır

Gazeteci Martin Sixsmith’in “The Lost Child of Philomena Lee” adlı kitabından uyarlanan dram, bir kadının yıllar önce evlatlık verdiği oğlunu arayış öyküsünü yetkin bir vurguyla aktarıyor.

Yayınlanma: 18.07.2014 - 21:13
Abone Ol google-news

50 yıl önce yaşanmış bir öyküden esinlenen film, İrlandalı yaşlı Philomena Lee’nin ünlü gazeteci Martin Sixsmith’le evlatlık alınan oğlu Anthony’yi bulmak için  İrlanda’dan Washington’a uzanan yolculuklarını duygusal, mizah dolu bir bakışla irdeliyor.

1951’de Philomena’nın hamile kaldığını anlayan babası onu Sean Ross Abbey Manastırı’na yollar. Genç kadın burada evlilik dışı oğlu Anthony’yi doğurur.

Varsıl Amerikalılara çocuk satarak para kazanan rahibeler Anthony’yi de varsıl bir aileye satarlar. Yaşamı süresince bu suçluluk duygusunu içinde taşıyan, öz kızına bile bir erkek kardeşi olduğunu söyleyemeyen Philomena, 50 yıl sonra

Anthony’yi bulmaya karar verir. Gazeteci Martin Sixsmith bu arayıştan hümanist bir öykü çıkaracağını düşünerek Philomena’ya yardım etmeyi kabul eder.

Karakter olarak birbirine zıt bu iki insan birlikte Amerika’ya giderler. Martin’in inançsızlığını,karamsarlığını, öfkesini Philomena inancı, iyimserliği, melankolikliğiyle dengeler. Sonunda Anthony’yi yani Dr. Michael Hess’i bulurlar, Michael’ın, Bush ve Reagan gibi başkanlara danışmanlık yapan önemli bir avukat olduğunu, 1995’te Aids’ten yaşamını yitirdiği bilgisine ulaşırlar. Philomena oğlunu daha yakından tanıyabilmek için bir süre Washington’da kalıp Michael’ı tanıyanlarla konuşmak ister.

Bu dramatik, hüzünlü yolculuğu eğlenceli kılmayı başaran yönetmen Stephen Frears, din, baskı, cinsellik, Hristiyanlık, günah işlemek, inanç, inançsızlık, mutluluk, geçmişle yüzleşmek temalarını tartışır. Filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri, fragmanlar, filmi işitme engelliler için özel Türkçe alt yazıyla izleme seçeneği ve oyuncu–senarist Steve Coogan ile senarist Jeff Pope’un yorumlarıyla izleme seçeneği yer alıyor.  Amerikalıların evlatlık aldıkları binlerce İrlandalı çocuk ve anneleri hala birbirlerini arıyorlar....

Philomena (Umudun Peşinde) Yönetmen: Stephen Frears Oyuncular: Judi Dench, Steve Coogan, Michelle Fairley, Barbara Jefford, Anna Maxwell Martin, Mare Winningham / 2014, 93 dakika, BirFilm.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler