7 gazeteciye "hedef gösterme" davası
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden hendek ve barikat olayları sırasında 6 Şubat 2016 tarihinde, yayınladıkları bir haberde, "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdikleri" öne sürülen 7 gazeteci hakkında açılan dava, yarın görülecek. Tutuksuz yargılanan 7 gazeteci için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
15 Temmuz sonrasında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kapsamında kapatılan Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA), 6 Şubat 2016 tarihinde, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde hendek ve barikat olayları ve operasyonlar ile ilgili olarak "Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil" başlığıyla bir haber yayınlandı. Haberde "Çok sayıda özel birimin yer aldığı operasyonun komuta kademesinde yer alan iki numaralı isim ise, Mardin'de 1993-1994 yıllarında Derik İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaparken 13 köylünün öldürülmesi ile suçlanan, ancak yargılandığı mahkemece beraat ettirildikten sonrası YAŞ tarafından Tümgeneral rütbesiyle terfi ettirilerek, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı yapılan Musa Çitil" ifadelerine yer verildi.
Yine haberde "Mardin'in Derik ilçesinde, İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı 1993-1994 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesinden dolayı Çitil, hakkında 11 Ekim 2012'de ailelerin şikayeti ile dava açıldı. Hakkındaki birçok somut kanıt ve tanık anlatımlarına rağmen Çitil, 21 Mayıs 2014 günü Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında beraat edince, aileler kararı Yargıtay'a taşımıştı. Çitil, yaptığı savunmasında, 'yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini, görev yaptığı o dönemde yasalar çerçevesinde hareket ettiğini' söylemişti" denildi.
Haberde ayrıca söz konusu operasyonda Diyarbakır Jandarma Komutanlığı Tabur Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat (JÖH) Tabur Komutanlığı, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Özel Kuvvetler Tugay K.lığı,1'nci Komando Tabur K.lığı'nın yanı sıra Özel Harekat Tugay K.lığı'na bağlı birimler ile takviye olarak Tokat'ten gelen Özel Harekat Tabur Komutanlığı'na bağlı timler ile Bingöl'de gelen Komando Tabur Komutanlığı birimlerinin de görev aldığı kaydedildi.
Haber yayınlandığı sırada, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve Temmuz 2016'da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirilen Tuğgeneral Musa Çitil, haberde kendisinin ve terörle mücadelede görev alan güvenlik görevlilerinin, terör örgütlerine hedef gösterildiğini öne sürerek, suç duyurusunda bulundu.
Olaya ilişkin soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen haziran ayında 7 gazeteci ile ilgili olarak iddianame hazırladı. Çitil'in davacı olarak belirtildiği iddianamede, DİHA'da ve yine KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nde yayınlanan bu haberi, sosyal medya hesaplarından paylaşan DİHA'nın Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci Abdulvahap Taş ile haberi kapatılan Özgür Gündem gazetesinin resmi sosyal medya hesabında paylaşan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenildi.
İddianamede ayrıca, DİHA muhabiri Selman Çiçek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. 7 gazeteci hakkında açılan davanın duruşması yarın Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'