75 yaşındaki nineye Gezi davası

Kırklareli'nde 75 yaşındaki Zehra Sevim Öksüz'e Gezi direnişine katıldığı gerekçesiyle dava açıldı. Protestolara katılmayan Öksüz, kentte hakkında dava açılan her 55 kişiden biri oldu.

Yayınlanma: 11.04.2014 - 12:10
Abone Ol google-news

Kırklareli'de Gezi direnişine katıldıkları gerekçesiyle hakkında dava açılan binden fazla kişi arasına güçlükle yürüyebilen, 75 yaşındaki bir kadın da girdi. Protestolara katılmayan Zehra Sevim Öksüz'e Gezi direnişçisi olarak sanık durumuna düştü.

Kentte 13 Haziran 2013 tarihinde merkezdeki bir parkta toplanan çok sayıda kişi, sloganlar atarak Vilayet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti, ardından öğretmenevi önünde gösteri yaptı. Protestoya katılanlar hakkında tarfik akışını engelledikleri ve önceden bildirimde bulunmadıkları gerekçesiyle “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefetten iddianame hazırlandı. Savcı, olay yerinden polis tarafında elde edien görüntülerin incelenmesiyle şüphelilerin protestoya katıldıklarının belirlendiğini kaydettiği iddianemede sanıkların cezalandırılmalarını istedi.

Mahkeme bilirkişi tespitiyle ikna oldu
Ancak kısa bir süre sonra iddianameye eylemlere katılmayan kişilerin de sanık olarak eklendikleri ortaya çıktı. Güçlükle yürüyebilen 75 yaşındaki Zehra Sevim Öksüz olay yeri yakınında bile bulunmadığı halde, Gezi direnişçisi olarak sanık durumuna düştü. Öksüz'ün itirazı üzerine mahkeme, polisin elde ettiği fotoğraf ve görüntüleri önce bilirkişiye gönderdi. İnceleme yapan bilirkişinin “Fotoğraflarda yer alan iki bayan şahsın arasında yaş farkının olduğu; yüz yapısı ve şeklinin birbirinden farklı olduğu ve fotoğrafları karşılaştırılan iki bayan şahsın birbirlerine benzemedikleri görülmüştür” beyanının ardından, Öksüz'ün “yanlışlıkla” iddianameye eklendiği kesinleşti.

Kırklareli 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi “üzerine atılı suçu işlemediği sabit olduğundan” Öksüz hakkında beraat kararı verdi. Öksüz'ün yanı sıra 73 sanık, yapılan gösterinin kanuna aykırı olmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

soL'dan Elif Örnek'in haberine göre; Kırkareli'de 1-17 Haziran tarihleri arasında hiçbir şiddet olayının yaşanmadığı Gezi direnişi protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yaklaşık bin 500 kişiye dava açıldı. Açılan 16 ayrı davadan beşinin ilk duruşmaları 21 Şubat 2014 tarihinde yapıldı. Bu duruşmalar sırasında gösterilen bazı fotoğrafların sanıklara ait olmadığının anlaşılması üzerine, bilirkişi tespiti yapılmasına karar verilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler