800 milyon kişi bir ay boyunca oy kullanacak

Batılı anlamda seçimlerin yapıldığı dünyanın en büyük seçmenine sahip Hindistan'da bir ay sürecek seçimler bugün başladı. 9 aşamada yapılacak seçimler 12 Mayıs'ta sona erecek.

Yayınlanma: 07.04.2014 - 10:35
Abone Ol google-news

Hindistan'da seçimler bugün başladı. Seçimlerde yolsuzluk ve dini rahatsızlıklara öfkeli olan seçmenin Hindu milliyetçisi partisini iktidara getirmesi bekleniyor.

Hindistan'da 814 milyon kayıtlı seçmenin 10 yıllık iktidarda ve Gandh hanedanının başında olduğu Kongre Partisi'ni ağır bir yenilgiye uğratması bekleniyor.

İlk oy verme işlemi ülkenin çoğunlukla ihmal edilmiş Bangladeş, Çin ve Myanmar arasına sıkışmış, kuzeydoğudaki çay yetişen ve isyanların yıktığı altı bölgede başladı.

Dokuz aşamada yapılacak seçimler 12 Mayıs'ta sona erecek ve seçimlerin sona ermesinden 4 gün sonra da sonuçların açıklanması bekleniyor.

Assam eyaletinin Dibrugarh kentinde oy verme merkezindeki okulda oyunu kullanan Santoshi Bhumej AFP'ye "Hükümetten yoksulluğu azaltmasını ve çocuklarımın geleceği için bir şeyler yapmasını istiyorum" dedi. 30 yaşındaki çay tarlası çalışanı kadın muhabire "Kime oy verdiğimi sana söyleyemem ama vatandaş olarak oy vermek bizim sorumluluğumuz" dedi.

Hindistan'da seçimler çok sert bir kampanya dönemi yaşadı. Dini gerginlikler, şimdiye kadar yarışın odak noktasına oturdu.

Kongre Partisi'nin lideri Rahul Gandhi seçimlerin başlamasının arifesinde muhalefet partisi Bharatiya Janata Partisi'ni (BJP) kastederek "Bu insanlar nereye giderse gitsin kavga yaratır. Hinduları ve Müslümanları birbirine karşı çukur kazmasını sağlar" dedi.

Çay tüccarının şahin oğlu muhalafetin başbakan adayı Narendra Modi 2002'deki Müslüman karşıtı ayaklanmayla bağlantısı olduğu için kutuplaşma artmış durumda. Pazar günü seçmenlere seslenen Modi, "Güçlü bir hükümet için sizin iyi dileklerinize ihtiyacım var ve güçlü hükümet demek 300 koltuktan aşağı anlamına gelmiyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler