AB bizi almaz: % 61

Türk halkı ekonomik olarak Avrupa Birliği’ne ihtiyacı olduğunu düşünürken üye olma ihtimaline de artık inanmıyor.

Yayınlanma: 03.04.2015 - 06:21
Abone Ol google-news

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından bu yıl 4. kez yapılan “Türk halkının Avrupa Birliği’ne (AB) Bakışı” araştırması sonuçlandı. Araştırma sonucuna göre katılımcıların çoğu Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olacağına inanmıyor ve Türkiye’nin ekonomik olarak AB’ye ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Bursa, Antalya ve Sivas’ta 1180 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmaya katılanların yaşları 18 ile 65 arasında değişirken araştırmaya katılanların yüzde 47’si kadınlardan, yüzde 53’ü de erkeklerden oluşuyor. Araştırma kapsamında “Türkiye’nin AB’ye üye olacağına inanıyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 61’i “hayır” yanıtını verirken yüzde 34’ü AB’ye tam üye olacağına inandığını belirtti. Katılımcılara sorulan “Türkiye’nin 2021-2027 yılları içerisinde 7 yıllık AB bütçesi döneminde Türkiye’nin tam üye olacağını inanıyor musunuz” sorusuna da yüzde 63 “hayır” dedi. Yüzde 35’i ise “evet” diye yanıtladı. “Hiçbir zaman tam üye olamaz” diyenler ise yüzde 2 oranında.

Araştırma kapsamında “Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde en büyük engeli hangi ülke oluşturuyor” sorusuna ise “Almanya” diyenlerin oranı yüzde 54’ü oluştururken “Fransa” yanıtını verenler ise yüzde 27’yi buluyor. Katılımcıların yüzde 7’si de bu soruya “Güney Kıbrıs” yanıtını verdi.

Hükümet AB için çalışmıyor

Araştırmada sorulan “AB konusunda Tayyip Erdoğan, daha sonra Ahmet Davutoğlu hükümetlerinin 2014 yılından itibaren olan çalışmalarını yeterli buluyor musunuz” sorusuna “Yeteri kadar tam üyelik için çalışmıyor” diyenler yüzde 40’ı oluşturdu. “AB üyeliğinin Türkiye’ye sağlayacağı katkılar neler olabilir” sorusuna da katılımcıların yüzde 49’u serbest dolaşım hakkının Türkiye’ye getireceği en büyük katkı olacağını söyledi.

AB bütçesinden yararlanmayı ön plana çıkaranların oranı da yüzde 20’lerde kaldı.

“Türkiye’nin ekonomik olarak AB’ye ihtiyacı var mı” sorusuna ise katılımcıların yüzde 64’ü “evet” derken yüzde 36’sı da “hayır” dedi. Araştırmanın geçmiş yıllarıdaki sonuçlarıyla bu oran karşılaştırıldığında 2013 yılında bu soruya “evet” diyenlerin oranı 18.6 olduğu görüldü.

“Türkiye’nin üyeliğine karşı AB ülkelerinin negatif yaklaşımını neye bağlıyorsunuz” sorusuna ise katılımcıların yüzde 31’i “AB’deki İslamofobi ve İslam düşmanlığı” derken yüzde 26’sı “Türkiye’nin demokratik bir düzene geçememiş olması” dedi. Aynı soruya katılımcıların yüzde 18’i “Türkiye’nin azgelişmişliği” yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 9’u da Kürt sorununu neden olarak gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler