AB Dışişleri Bakanları toplantısı

AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Avignon'da bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, AB'nin genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn ile yaptığı görüşmede; Kafkasya krizi, AB ile yürütülen tam üyelik müzakereleri ve Kıbrıs öncelikle gündeme geldi. Babacan görüşmede Rehn'e Tiflis ve Moskova'ya yaptığı ziyaretler konusunda bilgi verdi.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 06:35
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB Dışişleri Bakanları toplantısında, AB'nin genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn ile görüştü.

Rehn görüşmede, Türkiye'nin bölgesinde son dönemde izlemekte olduğu siyaseti takdirle karşıladığını ifade etti. Bakan Babacan, Rehn'e son dönemde Tiflis ve Moskova'ya yapılan ziyaretler ve bu ülke yetkililerinin Türkiye'ye yaptığı ziyaretler konusunda Rehn'e bilgi verdi.

Rehn, Gürcistan ve Kafkaslar'daki gelişmeler ışığında Türkiye tarafından önerilen ''Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu''nu takdirle karşıladıklarını ifade etti.
Görüşmede, Türkiye ve AB arasında açılması düşünülen yeni müzakere başlıkları da gündeme geldi. Rehn, açılması düşünülen başlıklarla ilgili Türkiye'den beklentileri dile getirirken, Babacan, bu çerçevede ulusal program ile ilgili hazırlıkları ve 1 Ekim tarihinde TBMM'nin açılmasından sonra yapılacak reformlar konusunda da bilgi verdi.

Rehn, AB Komisyonu'nun yıllık ilerleme raporu taslağını hazırladığını ve bu raporun kasım ayı başında açıklanacağını bildirdi. Babacan, ilerleme raporunun ''cesaret verici'' olması gerektiğini vurguladı.

AB Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısı için Fransa'nın Avignon kentine bulunan Babacan, bu akşam milli futbol maçını izlemek için gideceği Erivan'daki temaslarına ilişkin olarak Türk gazetecilerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin diyalog yoluyla sorunların çözülmesinden yana olduğunu ifade eden Babacan, ''Amaç çözüm üretmek, herkesin birlikte kazanacağı çözüm üretmek'' dedi.
''Ermenistan'a yapılacak ziyaretin AB tarafından nasıl karşılandığı'' yolundaki bir soruyu yanıtlayan Babacan, ''Erivan'a gidecek oluşumuz nedeniyle AB'den ciddi bir ilgi var. Bunu onlar istedi diye yapmadık. Kafkasya'daki son gelişmeler, krizin aşılması için önerdiğimiz Kafkasya İstikrar Paktı, Türkiye'nin sorunlara diyalog yoluyla pozitif bir biçimde çözüm bulmaya çalıştığının teyididir. Bu konuda açık destekleri var. Görüşmelerimizde memnuniyetlerini dile getirdiler'' diye konuştu.

Türkiye gibi AB ile tam üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülkenin komşularıyla iyi ilişkiler içinde olmasının AB için de önemli olduğunu vurgulayan Babacan, ''Sorunlarla değil, sorunlara çözüm üretme yeteneğiyle anılmak istiyoruz ve komşularımızla '0 sorun' politikasıyla hareket ediyoruz'' dedi.

Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasında önemli sorunlar olduğunun bir kez altını çizdi ve Türkiye'nin bu sorunların diyalog yoluyla çözülmesini umut ettiğini söyledi. Türkiye'nin iki ülke arasında tarihçilerden oluşacak bir ortak komisyon kurulmasına ilişkin önerisini hatırlatan Babacan, bu önerinin hala masada olduğunu söyledi. Ermenilerin Azerilerle olan diplomatik sorunlarına da dikkati çeken Babacan, BM'nin Azeri topraklarından çıkması için Ermenistan aleyhinde aldığı kararlara atıfta bulundu. Babacan, Türkiye'nin Minsk sürecini desteklediğini belirtti ve bütün bu sorunlara toplu çözüm bulunulmasının önemine işaret etti.

Azerilerin rahatsızlığı yok

''Erivan ziyaretinin Azerbaycan'da rahatsızlık yaratıp yaratmadığına'' ilişkin bir soru üzerine Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a gidebileceği konusunun Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile yapılan görüşmelerde gündeme geldiğini belirtti ve ''Bize herhangi olumsuz bir yaklaşım iletilmiş değil'' dedi. Babacan, Gül'ün Erivan ziyaretinin, Ermenistan ile diyalog kapılarının açılması için önemli bir adım olacağını söyledi.
Azerbaycan ve Ermenistan yetkililerinin ortak sorunları çözmek için bir araya geldiğini hatırlatan Babacan, ''Bizim ziyaretimizin Azeriler tarafından olumsuz karşılanabileceğini tahmin etmiyorum'' dedi.
Babacan, bölgenin sorunlarına çözüm bulunacaksa, bu tür temasların önemine değindi. Türk ve Ermeni diplomatların da zaman zaman bir araya geldiğini ifade eden Babacan, ''Siyasi kararların alınması konusunda daha işin başındayız. Bu ziyaret sonunda eğer mutabık kalırsak, dışişleri bakanları ile tekrar görüşebiliriz. Amacımız çözüm üretmek, herkesin kazanabileceği çözüm üretmek'' dedi.

Ermenistan'ın içinde bulunduğu duruma dikkati çeken Babacan, ''Barış ve istikrar sağlanırsa, arkasında refah gelecektir'' dedi. Ermenistan'da şartların iyi olmadığını, bu ülkenin denize çıkışı olmayan küçük bir coğrafyada yer aldığını ve komşularıyla sorunları bulunduğunu belirten Babacan, ''komşularıyla sorunlarını çözmesinin Ermenistan'ın yararına olduğunu'' söyledi. Türkiye ile Ermenistan arasındaki temaslarda beklentileri şu anda yükseğe çıkarmak istemediklerini kaydeden Babacan, ''Daha işin başındayız. Tarafların yaklaşımı önemli, tarafların arzulu olması halinde sorunlar çözülebilir'' dedi.

Babacan, son zamanlarda Ermenistan'dan bazı jestler gelip gelmediği sorusunu, ''Biz daha fazla jest yaptık'' diye yanıtladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler