"AB hangi mesajı vereceğini belirlesin"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin üyeliği konusunda alacağı kararla dünyadaki bir buçuk milyar Müslümana vereceği mesajı da belirlemiş olacağını söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.06.2009 - 08:47

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin halkının çoğunluğu Müslüman olması nedeniyle AB'ye kabul edilmeyeceği yönündeki iddialar üzerine şöyle konuştu:
"AB'de 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Paris'te isyan çıkarıp arabaları ve dükkanları yakanlar göçmen değildi. Paris'te doğmuş Kuzey Afrika veya Orta Doğu kökenli Fransız vatandaşlarıydı. Londra'da bombalı saldırıları gerçekleştirenler Pakistan'dan gelmedi. Hepsi Londra'da doğup büyümüşler ve okumuşlardı. 11 Eylül terör saldırganları Suudi Arabistan'dan değil, Almanya'dan geldiler. Almanya'da yıllarca eğitim aldılar.

Sadece Avrupa'daki 20 milyon değil, dünyadaki bir buçuk milyar Müslüman bu süreci (Türkiye'nin AB üyelik sürecini) yakından takip ediyor ve İslam dünyası rol modeli arıyor. Sadece Avrupa'dakiler değil, tüm dünyadaki Müslüman gençler rol modeli bakıyor. Terör, şiddet ve ayrımcılığa başvurarak rol modeli olmaya çalışanlar var. Diğer yanda da (Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan ve (Cumhurbaşkanı Abdullah) Gül gibi demokratik çabalarında haksızlığa uğrasalar bile demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri yüceltmek için çaba gösterenler var. Bence AB, spotlarını hangi rol modeline döndüreceği konusunda tercihini yapmalı. Dünyadaki bir buçuk milyar Müslümana ve kendini izole edilmiş hisseden üç milyar insana hangi mesajı vermek istediği konusunda tercihini yapmalı."
 

Orta Doğu başta olmak üzere dünyada savaş ve şiddet yandaşlarının çabalarını sürdürürken Türkiye'nin İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinden Afganistan ve Pakistan'la Rusya ve Gürcistan arasındaki anlaşmazlıkların ve İran'la Batı arasındaki güvensizliğin çözülmesi için tarafların isteğiyle ya da gönüllü olarak çaba gösterdiğini hatılatan Bağış, "Bence Türkiye uluslararası barış için incelenmesi gereken çok önemli bir model" dedi.

Egemen Bağış, "Dünyada sıcak savaş, soğuk savaş, espiyonaj savaşı, gerilla savaşı, yani aklınıza gelebilecek her türlü savaş denenmiştir, ama diplomasinin ve barışın farklı yöntemleri denenmemiştir. Türkiye bunu ortaya koymaya çalışıyor. Türkiye'nin dünya medeniyetine yapacağı en büyük katkı da bu'' diye konuştu.


"Türkiye'yi ilgilendiren bir iç mesele"

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Bağış, "(Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılması) bence Türkiye'de insan haklarıyla ilgili bir konu. Türkiye'nin Rum Ortodoks vatandaşları eşit vatandaşlar. Vergi veriyorlar, askerlik hizmeti yapıyorlar. Eğer bir ihtiyaçları varsa karşılamamız gerekiyor. Anayasamıza ve yasalarımıza bakarak onların ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğimizi görmeye çalışıyoruz" dedi.

Egemen Bağış, Yunanistan'ın da Türk azınlığı konusunda aynı kararlılığı göstermesini isteyerek, "Bence eş zamanlı olarak Yunan hükümeti de Batı Trakya'daki Türk azınlığının ihtiyaçlarını karşılama çabasına girmelidir. Burada mütekabiliyetten değil, eş zamanlı eylemden bahsediyorum. Çünkü kendi vatandaşınızın iyiliği için atacağınız adım mütekabiliyet esasına değil, eş zamanlı iyi niyet esasına dayalı olmalı. Türk tarafında bu istek var. Komşumuzda aynı iyi niyeti henüz göremedik" diye konuştu.

Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis arasındaki uzun yıllara dayalı dostluk ve uyumun bu sorunun aşılacağı konusunda kendisini iyimser düşünmeye zorladığını belirtti.

 

"İlerleme raporu giyotin değil"

Başmüzakereci Bağış, AB Komisyonunun yıl sonunda hazırlayacağı ilerleme raporunda Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum kesimine açıp açmamasını da değerlendireceğinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
"AB her yıl ilerleme raporu yayımlıyor. Bu yıl sonundaki raporda Kıbrıs konusunda birkaç sayfa fazlalık olacak. Kıbrıs konusunda (rapor yazılırken) bazı hususlar da akılda tutulmalı. AB Konseyi (üye ülkelere) Nisan 2004'te oybirliğiyle Kuzey Kıbrıs üzerindeki izolasyonları kaldırma kararı aldı. AB Konseyinin bu kararı hala uygulamaya konulmadı. Türkiye'nin beklentisi AB'nin kendi kararını uygulamaya sokarak KKTC'ye doğrudan ticareti başlatması."

AB'nin bu yönde atacağı bir adımın KKTC'yi tanımak anlamına gelmeyeceğini belirten Bağış, tüm dünyanın Tayvan ile ticaret yapmasına rağmen çok az ülkenin Tayvan'ı tanımasını örnek gösterdi.

AB'nin KKTC üzerindeki izolasyonları kaldırma yükümlülüğünü yerine getirmesiyle Türkiye'nin eş zamanlı olarak limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açacağını kaydeden Bağış, aynı şekilde böyle bir adımın da Türkiye'nin Rum kesimini tanıması anlamına gelmeyeceğine dikkati çekti.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde "bu yıl sonunda tren kazası yaşanacağı" beklentisini paylaşmadığını vurgulayan Bağış, "Yıl sonundaki rapor giyotin olmayacak, tamam ya da devam olmayacak" dedi.

Bağış, Kıbrıs'taki anlaşmazlığın Rum kesiminin AB üyeliğine engel olmadığı gibi Türkiye'nin AB üyeliğine de engel olamayacağını dile getirdi. Başmüzakereci Bağış, AB üyelerinin aday ülkelerle ikili anlaşmazlıklarını müzakere masasında koz olarak kullanmalarının AB'nin güvenilirliğine zarar vereceği uyarısında bulundu.

Egemen Bağış, Rum kesimi Brüksel temsilcisinin söz olarak KKTC'ye mali yardım tüzüğüyle üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini savunması üzerine Annan Planı'nın Ada'nın güneyinde 4'te 3 çoğunlukla reddedildiğini hatırlatarak "Tango için 2 kişi gerekiyor. Biz sahnenin tam ortasında bekliyoruz. Lütfen gelin bize katılın" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler