'ABD ile Türkiye'nin iş birliğini destekliyoruz'

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, ABD'deki başkanlık seçimlerine ilişkin, ''Hangi aday kazanırsa kazansın, ikili ilişkilerin daha kapsamlı hale gelmesini hedeflemeliyiz. Ortak çıkarlarımız yeniden tanımlanmalı, yeni yaklaşımlar önerilmeli ve karşılıklı farklı görüşlere saygı gösteren bir bakış açısı geliştirilmelidir'' dedi.

Yayınlanma: 15.10.2012 - 17:12
Abone Ol google-news

Boyner, TÜSİAD ile Brooking Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirilen ''ABD Başkanlık Seçimleri - Türkiye ve Bölgeye Etkileri'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, ABD ile Türkiye arasında 19. yüzyıldan beri köklü ilişkiler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''İkili ilişkilerin gücü Irak savaşı, yardım filosu krizi, İran'daki konular ve Suriye sorunu gibi çeşitli durumlarda sınavdan geçmiş, iki ülkenin bölge konuları ile ilgili uzun dönemli ortaklığı sürmüştür. Suriye'deki iç savaş benzeri durumlar da göz önünde bulundurularak Ortadoğu'da barış ve demokratik istikrarı desteklemek, Karadeniz bölgesinde, Kafkaslarda, Orta Asya'da ve Afganistan'da istikrar, demokrasi ve refaha katkıda bulunmak, aynı şekilde Kıbrıs konusunda taraflarca kabul edilebilir bir anlaşmaya varmak, terörizme karşı mücadele, kültürler arası saygı ve hoşgörü, transatlantik ittifakın her alanda güçlendirilmesi gibi konularda ortak bir tutumu paylaşıyoruz.''

Boyner, kasım ayında ABD'de yeni bir başkanlık seçimi olacağını hatırlatarak, ''Hangi aday kazanırsa kazansın, ikili ilişkilerin daha kapsamlı hale gelmesini hedeflemeliyiz. Ortak çıkarlarımız yeniden tanımlanmalı, yeni yaklaşımlar önerilmeli ve karşılıklı farklı görüşlere saygı gösteren bir bakış açısı geliştirilmelidir. Arap Baharı'nın geleceği, Türkiye'nin AB süreci, Kıbrıs konusu, Suriye'nin Arap dünyasının dönüşümünde daha geniş bir şekilde ele alınması, İsrail-Filistin ilişkileri gibi konularda ABD'nin politikaları önümüzdeki dört yıl ilgi alanımız olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
 

''ABD ile Türkiye'nin iş birliğini destekliyoruz''

Boyner, TÜSİAD'ın iş dünyası derneği olduğunu, Türk ve ABD ekonomik ilişkilerinin kendileri açısından önem arz ettiğini vurgulayarak, ''Yatırım ve ticaret hacminin yükselmesi, kısa bir zaman diliminde kolay olmasa da öneriler ve yaklaşımlar, nitelikli sanayi bölgeleri veya genelleştirilmiş tercih sistemleri gibi süregelen konuların ötesine geçmelidir. Bu nedenle ABD ile Türkiye stratejik ekonomik, ticari iş birliği çerçevesini güçlü bir şekilde destekliyoruz'' diye konuştu.

Bu amaçla, 2010 yılında TÜSİAD International ABD Çalışma Grubu kurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Özel sektörler ve her iki ülkenin ilgili kamu kurumları ile somut ve sonuç veren ticari faaliyetlerin gelişmesini amaçlıyoruz. ABD ticaret odası ve aynı şekilde Exim Bank, OPIC, USTDA ile birlikte çalışmaktayız. ABD Ticaret Odası ile mutabakat zaptı imzalanmıştır. İki devlet arasında koordine edilen ihracat programları, enerji, inşaat, sağlık gibi alanlarda ortak yatırımları üçüncü ülkelerde yapmak için çalışmalar yapılmaktadır. Demokratik ya da Cumhuriyetçi taraflardan hangisi kazanırsa kazansın yeni dönemde Türk-ABD ikili ilişkilerinin geleceği için karşılıklı faydalar sağlayacak ticari ortaklıklara daha çok yer ayrılmasını umut ediyoruz. Bu toplantının beklentilerimizi ve uzun vadeli stratejilerimizi açıklığa kavuşturmamıza yardımcı olacağına inanıyorum.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler