ABD'den AKP'ye demokrasi uyarısı: Halk özgürse lideri eleştirir
ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Hayatından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Melia, Türkiye’deki medya yapısını ve Erdoğan’a hakaret nedeniyle peş peşe açılan davaları sert dille eleştirdi. Melia, “Serbest toplumlarda insanlar liderleri ve onların performansını şikâyet edebilir” diye konuştu.
Washington- Ankara arasında yaşanan gelgitlere karşın bir süredir Türkiye’yi doğrudan eleştirmekten kaçınan ABD’den Türkiye’ye sert uyarılar geldi. ABD, İç Güvenlik Paketi’ni, Türkiye’deki medya yapısını ve Erdoğan’a hakaret nedeniyle peş peşe açılan davaları sert dille eleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Hayatından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Thomas Melia, “Serbest toplumlarda insanlar liderleri ve onların performansı hakkında şikâyet edebilir” dedi.
ABD’nin her yıl hazırladığı ve mart ayında açıklanacak ülkelerin insan haklarına yönelik raporu öncesinde Ankara’ya gelen Melia, AKP, sivil toplum örgütleri, avukatlar, gazeteciler ve barolarla görüştü. Erdoğan’a hakaretten 80’den fazla kişi yargılanırken Melia yaptığı açıklamada şu mesajları verdi: “Bu konuda çok endişeliyim. Demokratik bir ülkede insanlar düşüncelerini ifade ettikleri için cezalandırılmamalı. Uluslararası toplumda başkaları da bu endişeleri yaşıyorlar.”
‘İç güvenlik’ endişesi
Melia, İç Güvenlik Paketi konusunda da Türkiye’yi ABD Büyükelçiliği ve Emniyet aracılığıyla uyardıklarını belirterek şunları söyledi: “Polis otoritesinin artırılmasının çok fazla kovuşturmaya yol açacağı endişesini paylaşıyoruz. Ek gözaltı süreleri, sınırsız gözaltılar ve bunun sonuçlarına dönük barışçıl gösteri yapanların endişelerini, genel yayın yönetmelerinin sorgulanmasına yönelik endişeleri paylaşıyoruz. Tekrar değerlendirilmesi gerek. İşimiz dostça tavsiye vermek.”
‘Başkan yalnız karar alamaz’
Melia, başkanlık sistemini anlatırken de başkanın hem iki parlamentonun yasama kontrolünde hem de yargı ve medyanın denetiminde olduğuna işaret etti: “Hiçbir başkan Kongre kararı olmadan bir kanunu tek başına uygulayamaz. Medya başkanın her adımını irdeler bizim sistemimizde. Hükümet yanlısı bir medya yoktur. Onlar başkanla beraber uçağında seyahat edebilirler, her gün soru sorabilir, röportaj yapabilirler. Basın toplantılarında soru soranlar yönetimin arkadaşları değil ve herkes soru sorabilir”
Erdoğan ile Obama ile arasında esen soğuk rüzgârların anımsatılması üzerine de Melia, önce ABD’deki karar alma sürecini ve bunun toplumun tartışmaları sonucu oluştuğunu anlattı. Ardından da şu mesajları verdi: “Doğru yola ulaşmanın yolu kamuoyu tartışmasıdır. İktidar ve refah için bu reçetedir. Bunu diğer ülkelere aktarırız. Bazen bu diyaloglarda hayal kırıklığı yaşarız.”
‘1915 için adım atılmalı’
1915 olaylarının 100’üncü yılının anımsatılarak ABD’nin bu yıl alacağı tavrın sorulması üzerine Melia şunları söyledi: “Tarihteki korkunç olayların kabul edilmesi önemli. Uzlaşma için daha fazla çaba harcanmasının kabul edilmesi Türk ve Ermeni halklarının yararına. Türkiye de bu sorulara işaret etmek için daha fazla şey yapabilir.”
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Colani’nin arabası
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması