AB'de Kaddafi'ye: Git!

AB devlet ve hükümet başkanları, Libya gündemiyle düzenlenen olağanüstü zirvede Muammer Kaddafi'yi çekilmeye zorlayacak yöntemleri belirlemek üzere toplandı. Liderler, Libya lideri Muammer Kaddafi'den iktidarını devretmesini istedi.

Yayınlanma: 11.03.2011 - 11:53
Abone Ol google-news

Liderlerin onayına sunulan karar taslağında, "Libya lideri Albay Kaddafi'nin derhal iktidarı bırakması" talep edildi. Taslak zirve kararlarında "Libya'nın hızla, düzenli şekilde demokrasiye geçişi başlatması" istenerek, AB'nin anayasal devlet ve hukukun üstünlüğünün inşasına yardım için Libya makamlarıyla işbirliğine girmeye hazır olduğu belirtildi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, zirveye girişinde açıklamada "Libya'yı terk etmesi konusunda Kaddafi'ye baskı yapacaklarını" söyledi.

Zirve öncesinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'a ortak mektup gönderen Fransa ve İngiltere, Kaddafi rejiminin uçak ve helikopterleri de kullanarak kendi halkına saldırmaya devam ettiğini ve meşruiyetini bütünüyle kaybettiğini vurgulamışlardı. Bunun üzerine Van Rompuy bir açıklama yayımlayarak Kaddafi'ye, "daha fazla gecikmeden iktidarı bırakması" çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan diğer AB üyelerini beklemeden Libya'da muhalefeti ülkenin meşru temsilcisi olarak tanıyan Fransa tepki çekiyor. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "İsveç rejimleri değil devletleri tanır. Diğer AB üyelerinini çoğu da böyle. Fransa'nın ne yaptığı biraz belirsiz" yorumunda bulundu. Bildt twitter'daki mesajında, "Stockholm'daki Libya Büyükelçiliğinin artık herhangi birşeyi temsil etmediğini" belirtti.

 

'Terörle mücadeleye destek vermeye son verebilirim'

Libya lideri Muammer Kaddafi, AB'ye uluslararası terörle mücadeleye son, yasa dışı göçe de destek verme tehdidinde bulundu. Libya'nın resmi Jana ajansının haberine göre Kaddafi, "Avrupa, Libya'nın göçle mücadelede ve Kuzey Afrika ile tüm Afrika'daki istikrarın garantisi gibi etkin rolüne destek vermeyip bunu gözardı ederse, Libya terörle mücadele çabalarından vazgeçmek ve El Kaide konusundaki izlediği politikayı tamamen değiştirmek zorunda kalır" ifadesini kullandı.

Kaddafi, gönderdiği mesajda, milyonlarca göçmenin Avrupa'ya akın etmesi için yasa dışı göçle mücadeleye son verme tehdidinde de bulundu. Muammer Kaddafi'nin bu mesajı, Brüksel'de Libya gündemiyle yapılan AB toplantısına katılan liderlere gönderdiği belirtildi.

 

Liderlerden "git" çağrısı

AB liderlerinin Libya krizini tartıştığı olağanüstü zirvesinin açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "Sorunun adı olan Kaddafi gitmeli" dedi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da Kaddafi'ye koltuğuyla vedalaşması çağrısında bulunarak AB'nin Kaddafi'yi göndermek için tüm seçenekleri değerlendireceğini ve talep gelmesi, BM Güvenlik Konseyi kararı gibi açık bir yetki alması, bölgesel destek koşullarının karşılanması halinde harekete geçeceklerini bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise AB liderlerinin bazılarının, Libya içinde insani yardım bölgeleri oluşturulmasına destek verdiklerini kaydetti.

Sarkozy, Kaddafi'den derhal gitmesini istedi, AB'nin artık muhalefetin oluşturduğu Libya Ulusal Konseyi'ni bu ülkenin meşru temsilcisi olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Sarkozy, AB zirvesinin gelecek haftalarda Arap ve Afrikalı liderlerle buluşmayı planladığını açıkladı.

AB zirvesi kararlarında, "Albay Kaddafi'nin görevinden derhal ayrılması" talep edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler