AB'den YÖK eleştirisi

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Kıbrıs Rum Kesimi üniversitelerinin verdiği diplomaların Türkiye tarafından tanınmamasını "üzücü" olarak niteledi.

Yayınlanma: 02.08.2011 - 08:50
Abone Ol google-news

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu'nda Sosyalist ve Demokratların İlerici Birliği Grubu'na üye Rum vekil Kirakos Mavronikolas'ın bir soru önergesini yanıtladı. Mavronikolas önergesinde, "YÖK GCE A düzeyiyle diploma alan Türk öğrencilerin Türkiye'deki 89 üniversiteye kabul edilmesine, ancak Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki öğrencilerin bunun dışında tutulmasını kararlaştırdı. Yasadışı Kıbrıs Türk rejiminin 'bakanının' da belirttiği gibi, kararın amacı özgür bölgede verilen diplomaların tüm dünyaca tanınır olması gerçeğine karşın burada okuyan Kıbrıslı Türk öğrencilerin sayısını azaltmak" iddiasında bulundu. Rum vekil Komisyon'un karar hakkındaki görüşünü sordu.

'Üzücü, kapsamlı çözümün aciliyetini gösteriyor'

AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında, "Komisyon Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde üniversite ya da okul düzeyinde alınan diplomaları tanımamasından üzüntü duymaktadır. Bu hem Kıbrıslı Rum hem de Kıbrıslı Türk öğrencileri negatif etkileyecek" dedi.

Konunun Kıbrıs sorununun acilen kapsamlı bir çözüme ulaştırılması ihtiyacını gösterdiğini belirten Füle, "Komisyon AB Genel Sekreteri ve Kıbrıs'taki iki toplumun liderlerini önümüzdeki aylar içinde bir çözüme ulaşmaları konusunda tam destek vermektedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler