Abdullah Cömert’in dosyası Hatay'dan Balıkesir'e gönderildi
Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, Hatay'da Gezi direnişi sırasında polisin ateşlediği gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 22 yaşındaki Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili polis memuru 29 yaşındaki Ahmet Kuş'un tutuksuz yargılandığı davanın Balıkesir'de görülmesine karar verdi.
Polis memuru Ahmet Kuş'un olası kasıtla adam öldürmek suçundan tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması 4 Temmuz'da Hatay 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken, duruşma öncesinde davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ilde görülmesi için sanık avukatı Fatih Maden 26 Mayıs'ta Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat etti. Avukatın başvurusu üzerine valilik ve emniyetten alınan olumlu kararın ardından dosya Başsavcılık tarafından 27 Mayıs'ta Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlığın incelemesinin sonra dava dosyasının gönderildiği Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi davanın Balıkesir'de görülmesine karar verdi.
'DAVA TAKİPSİZ BIRAKILMAK İSTENİYOR'
18 Temmuz'da verilen kararı bugün UYAP'tan gören Avukatları Hatice Can, Erhan Biner ve Ali Bilgin ile Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert ve ablası Fatma Kartal, karara tepki gösterdi. Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Av. Hatice Can unları söyledi:
"Dava, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nce adil yargılanma hakkı, doğal yargıç yerindelik ilkeleri ihlal edilerek, Hatay'dan Balıkesir'e kaçırıldı. Evrensel hukuk ilkelerine aykırı bu karar ile Abdullah Cömert'in ailesinin ve tüm Hatay halklarının adalet arayışı engellenmeye çalışılarak aile ikinci kez cezalandırıldı. Balıkesir, Hatay'dan bin 300 kilometre uzaklıktadır. Bu kadar uzak bir il seçilerek dava takipsiz ve izleyicisiz bırakılmak isteniyor. Dava, Hatay halkından kaçırılıyor. Hatay kenti neden ve kim için güvensiz? Balıkesir neden daha güvenli? Eğer Hatay güvensiz kabul edildiyse bunun sorumlusu kimdir? Abdullah Cömert'in ailesi ekonomik, sosyal ve psikolojik yönden yıpratılmaya devam ediliyor. Ancak dava Türkiye'nin hangi iline kaçırılırsa kaçırılsın ailesi, avukatları, milletvekilleri, ulusal ve uluslararası heyetler, partiler, sivil toplum kuruluşları ile davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz."
GEREKİRSE ANAYA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ
Karara itiraz edeceklerini de kaydeden Can, "İlk olarak davaya bakan Hatay 2'nci, Ağır Ceza Mahkemesi'ne Yargıtay'ın kararına karşı davanın Hatay'da görülmesi için ısrarcı olmasını talep edeceğiz. Mahkemenin talebimizi reddetmesi durumunda dosyanın Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu'na gönderilmesini talep ederiz ve burada da muhtemelen reddedilir. O zaman da Anayasa Mahkemesi'nden başka yol kalmaz. Yani davanın Hatay'da görülmesi için tüm yasal haklarımızı arayacağız" diye konuştu.
Can ayrıca, tutuksuz yargılanan polis Ahmet Kuş'un tutuklanması için Hatay 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapmış oldukları başvuruyla ilgili de henüz bir karar çıkmadığını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!