Adalete yine rötar
OHAL Komisyonu, KHK’lerle oluşan mağduriyet iddialarını, mağduriyeti yarattığı iddia edilen kurumdan teyit etme kararı aldı. Kurumlardan yanıt bekleyen komisyonun ilk kararını ancak kasım ayında alması bekleniyor.
Başbakan Binali Yıldırım, OHAL KHK’si ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kararlarını kasım ayından itibaren almaya başlayacağını açıkladı. Son mağduriyet başvurusunu 14 Eylül’de alan, ilk kararını ekim ayında alması beklenen komisyondaki son rötarın “ihraç eden kurumlardan yanıt beklenmesi” nedeniyle yaşandığı belirtildi. KHK ile Cumhurbaşkanı’na bağlanan MİT’in de KHK ile Başbakan’a bağlı olarak kurulan OHAL komisyonuna bilgi ve belge sağlamak zorunda olduğuna işaret edildi. OHAL Komisyonu 23 Ocak’ta çıkarılan OHAL KHK’si ile kuruldu. Ancak 4 ay sonra, 23 Mayıs’ta çalışmalarına başladı. Bu 4 aylık ilk rötarda, komisyonun üyeleri ve üyelere yardımcı olacak personel belirlendi. Komisyon ilk başvurularını da 17 Temmuz’da aldı. İki aylık ikinci rötarda da komisyona tahsis edilen binanın eksikleri tamamlandı. 14 Eylül itibarıyla komisyon tarafından oluşturulan bilgi işlem sistemi üzerinden 101 bin 243 kişi mağduriyet başvurusu yaptı. Başvurular 23 Ekim’e kadar sürecek. İlk etap başvuruların tamamlanmasının ardından komisyonun incelemelerini ekim ayında tamamlayabileceği, ilk kararların da ekim ayı içinde verilebileceği ifade edilmişti. Ancak Başbakan Yıldırım, “Zannediyorum kasım ayından itibaren dosyaları ele alıp değerlendirecek” dedi.
Yanıtlar gelmedi
Bir buçuk ay sürecek son rötarın ise başvuru dosyalarının tamamlanmamasından kaynaklandığı öğrenildi. Son başvurunun alınmasının ardından daha önce Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na yazılan yazı gereği, başvurucular hakkındaki açılan adli dosyalar beklendi. Başvuru süresi içinde başvurucular zaten ihraçlarına neden olduklarını düşündükleri iddiaları çürüten savcılık veya mahkeme kararlarını zaten dosyalarına eklemişti. Ancak komisyonun mahkeme dosyalarının kendisine de ihtiyaç duyduğu ifade edildi. Komisyonun, OHAL KHK’leri ile oluşan mağduriyet iddialarını, mağduriyeti yarattığı iddia edilen kurumdan teyit etme kararı aldığı aktarıldı. Kasım ayına kadar kurumlardan, kişilerin hangi gerekçeler ile ihraç edildiğine dair yazıların gelmesinin bekleneceği ifade edildi. Buna göre kurumlardan gelen yanıtlar ve adli sürece ilişkin evrakında başvuru dosyalarına ekleneceği, bunun da zaman alacağı ifade edildi.
MİT BİLMECESİ OHAL KHK’leriyle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) içinden kaç kişinin ihraç edildiğine dair net bir bilgi yok. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan ilk bilgilendirmede FETÖ ile ilişkisi bulunduğu belirlenen ve açığa alınan 141 MİT personelinden 87’si ihraç edildi. OHAL komisyonunun KHK ile Başbakan’a bağlı olarak kurulmasının ardından, MİT de yine KHK ile Cumhurbaşkanı’na bağlandı. KHK ile tüm kamu kurum ve kuruluşları elindeki bilgi ve belgeleri komisyon ile paylaşmak zorunda. Edinilen bilgiye göre MİT de bu zorunluluk kapsamında. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'