'Adayların yüzde 31'i tercih yapmamış'
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl adayların yüzde 31'inin tercih yapmadığını, bu oranın geçen yıl yüzde 25 olduğu belirterek, "Bir söylenti vardı, 'meslek liseliler bu yıl tercih yapmayıp gelecek yılı bekleyecekler, bunun etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum" dedi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'de bu yıl tercih yapanların sayısında düşüş olduğunu belirterek, ''Bir söylenti vardı 'meslek liseliler bu sene tercih yapmayıp gelecek seneyi bekleyecekler' diye. Bunun etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum'' dedi.
Bugün açıklanan ÖSS ve YDS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Yarımağan, bu yıl adayların yüzde 31'inin tercih yapmadığını, bu oranın geçen yıl yüzde 25 olduğunu bildirdi. Yarımağan, şunları kaydetti: ''Bu sene, tercih yapma hakkı elde ettiği halde tercih yapmayanların sayısı biraz artmış. Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi, geçen sene sınava giren kitle biraz değişik bir kitleydi. Son sınıf öğrencileri azdı ve çoğu eski mezunlardı. Eski mezunlar geçen yıl bir üniversiteye girmek istemiş olabilirler. Yani 4 yıllık lise mezunlarının gireceği sınava katılmak istememiş olabilirler. Son sınıf öğrencileri biraz beklemeyi göze alıyorlar. 'İstediğim yer olmazsa 1 yıl beklerim yeniden girerim' diyorlar fakat eski mezunlar bunu birkaç kez yaptıkları için belli bir süre sonra razı olmaya başlıyorlar. İkincisi ise, bir söylenti vardı 'meslek liseliler bu sene fazla tercih yapmayıp gelecek seneyi bekleyecekler' diye. Ben bunun etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum.''
Bu yıl geçen yıla göre boş kontenjanların sayısının artığının anımsatılması üzerine Yarımağan, önceki sene de buna benzer bir tablo olduğunu kaydetti. Yarımağan, şunları söyledi: ''Geçen yıl kontenjanlardaki doluluk oranları çok yükseldi ve olabildiğine az boş kontenjan kaldı. Bu sene ise evvelki sene gibi çoğaldı. Tabii kontenjan sayısı arttıkça boş oranı da artıyor. Çünkü öğrenciler artık seçici oluyorlar. Her programa ilgi göstermiyorlar. Bazı programlara ilgi çok az. Örneğin 40 kontenjanı olup da hiç yerleşmeyen program da var. Boş kontenjanlar daha çok meslek yüksekokullarında. Zaten meslek yüksekokullarında yaklaşık 62 bin boş kontenjan kaldı. Lisans programlarında ise temel bilimlerle ilgili bölümlerde boş kontenjanların daha yüksek olduğunu gördüm. Yani fizik, biyoloji gibi temel bilim programlarında boş oranı daha fazla. Devlet üniversitelerinde boş kalan lisans programlarının oranı yüzde 2.6. Bu çok fazla değil. Vakıf üniversitelerinin lisans programlarının boş oranı yüzde 20.7, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarının boş oranı yüzde 72.4.''
Ek yerleştirme
Yarımağan, merkezi yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar ile üniversitelere kayıtlardan sonra boş kalacak kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacağını bildirdi. Ek yerleştirme için tercih yapmayan adayların isterlerse başvurabileceklerine işaret eden Yarımağan, ''Belki şimdi herhangi bir üniversiteye yerleşenlerin bir kısmı kayıt da yaptırmayacak. Boş kontenjanlara, belki 10-20 bin de kayıt yaptırmayan eklenecek. Ek yerleştirmeye en az 100 bin kontenjan için çıkılacak. Bunların ne kadarı dolar bilemiyorum ama bence yarısı bile dolmaz.'' Yarımağan, ek yerleştirme takviminin geçen yıla benzer olacağını kaydetti.
Lise birincileri
Bu yıl 7 bin 755 lise birincisinden bin 468'inin herhangi bir üniversiteye yerleşemediğinin anımsatılması üzerine de Yarımağan, bu durumun bu yıla özgü olmadığını vurguladı.
Açıkta kalan okul birincileri arasında meslek lisesi mezunlarının çoğunlukta olduğunu söyleyen Yarımağan, şöyle konuştu: ''Meslek lisesi birincileri belirli yerleri istiyorlar mesela mühendisliklere girmek istiyorlar, oraya girecek puanları tutturamadıkları için de giremiyorlar. Birincilerden açıkta kalanlar her zaman olur, bu seneye mahsus değil. Açıkta kalanlar sadece meslek lisesi mezunları da değil, bunları içinde akşam liseleri mezunları var, başka okullar da var.''
Bu arada, geçen yıl tercih yapma hakkı kazanan 1 milyon 574 bin 928 adaydan 1 milyon 179 bin 944'ü tercih formu doldurarak ÖSYM'ye göndermişti. Ayrıca, geçen yılın ÖSS sonuçlarına göre 4 bin 260 lise birincisinden 3 bin 541'i bir programa yerleşmiş, 719'u açıkta kalmıştı. Yarımağan, geçen yıl düz liselerin mezun vermediğine işaret ederek, lise birincisi sayısının bu yıl fazla olmasının nedeninin bundan kaynaklandığını anlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza