Afganistan toplantısı, İran boykotuyla başladı

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın, Afganistan ve bu ülkeye komşu ülkelerin dışişleri bakanlarının da katılımıyla düzenlediği gayri resmi toplantı başladı. Toplantıyı boykot eden İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, davetli olmasına rağmen toplantıya katılmadı.

Yayınlanma: 14.12.2008 - 12:58
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın, Afganistan ve bu ülkeye komşu ülkelerin katılımıyla düzenlediği gayri resmi toplantı başladı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, toplantıya katılmadı. Toplantıya İran heyetinden hiçbir yetkilinin katılmadığı bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, İran'a yönelik son yaptığı açıklamalarla Paris ve Tahran arasındaki ilişkiler son günlerde gerginleşmişti. İran, Tahran'daki Paris büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırarak, tepkisini dile getirmişti.

Paris'te bugün başlayan toplantıda Afganistan'daki mevcut durum, terör ve uyuşturucu ile mücadele ve bölgesel işbirliği öncelikle ele alınacak.

Bu toplantı, Afganistan'a yapılacak mali yardımlar için 12 Haziran'da düzenlenen uluslararası konferansla 18 Eylül'de düzenlenen AB-Orta Asya toplantısında ele alınan konuların sonuçlarının değerlendirilmesine olanak sağlayacak.

Toplantıya, Afganistan'a komşu ülkelerle Hindistan, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, BM Genel Sekreteri, Almanya, G-8 dönem başkanı İtalya, AB ortak dış politika ve güvenlik yüksek temsilcisi Javier Solana katılıyor.

Toplantının sonunda, sabahki oturuma katılanların dışında, Afganistan'a asker gönderen veya önemli mali yardımlarda bulunan 11 ülkenin dışişleri bakanının ve NATO Genel Sekreterinin de katılımıyla akşam çalışma yemeği düzenlenecek. Çalışma yemeğine, Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler