"Afganistan'da başarı için eğitmen, personel ve para gerekli"

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da dün başlayan NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın bugünkü son oturumunda Afganistan'da görev yapan NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik Destek Gücünün (ISAF) faaliyetleri ile güvenliğin Afgan ulusal güçlerine teslim edilmesinin koşulları ele alındı.

Yayınlanma: 23.10.2009 - 09:54
Abone Ol google-news

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Afganistan'da güvenliği ulusal polis teşkilatı ile silahlı kuvvetlerine teslim etmek istediklerini belirterek, "Ancak bu iki kurumun personelinin eğitilmesi gerektiğini" söyledi.

Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) Amerikalı komutanı General Stanley McChrystal'in son raporuna atıfta bulunan Rasmussen, ISAF'ın ihtiyaç duyduğu 40 bin kişilik ek güce, ittifak üyesi ülkelerden destek istedi.

Toplantıda ISAF'ın Afganistan'daki faaliyetleri ve güvenliğin ulusal güçlere teslim edilmesi konularının ayrıntılı tartışılacağını ifade eden Rasmussen, "Bu toplantıda General McChrystal'in kişisel değerlendirmelerine dayanarak ortaya koyduğu raporu, güvenliğin Afgan ulusal güçlerine teslim edilmesinin hızlandırılması ve ittifak olarak önceliklerimizi nasıl uygulayabileceğimizi etraflıca tartışacağız" dedi.

 

Hollanda ve Danimarka ülkeye asker yollamayacak

NATO üyesi Hollanda ve Danimarka, Afganistan'da meşru bir hükümet oluşturulup, ABD Başkanı Barack Obama yeni Afganistan stratejisini belirleyinceye kadar bu ülkeye asker yollamayacağını bildirdi.

Van Meddelkoop, Obama yönetiminin Afganistan'la ilgili kararının da kilit önemde olduğunu belirtti.

Hollanda'nın Afganistan'da halihazırda 2160 askeri bulunuyor. Danimarka Savunma Bakanı Soeren Gade de Afganistan'daki yeni hükümet NATO'nun hedeflerine bağlı olduğunu garanti edinceye kadar, müttefiklerinin bu ülkedeki asker sayısını artırmayacağını kaydetti.

Afganistan'da 4200'ün üstünde askeri olan Almanya'nın Savunma Bakanı Franz Josef Jung de ülkesinin Afganistan'daki asker sayısını artıracağını sanmadığını söyledi.

 

Toplantı sona erdi

Afganistan oturumunun ardından basına açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantının kapsamlı ve yapıcı geçtiğini ifade ederek, İttifak üyesi ülkelerin savunma bakanlarıyla Afganistan'daki gelişmeleri enine boyuna tartıştıklarını söyledi.

Rasmussen, Afganistan konusunun İttifakın gündeminde kalmaya ve üye ülkelerle görüşmelerin devam edeceğini belirterek, "Afganistan'da başarıya ulaşabilmek için eğitmen personel ve paraya ihtiyaç duyulduğunu" kaydetti.

Bir soru üzerine, NATO'nun Afganistan'da ömür boyu kalmak niyetinde olmadığını ifade eden Rasmussen, "Güvenliğin Afgan ulusal güçleri tarafından sağlanabildiğinden emin oldukları an İttifakın ülkedeki misyonunun sona ereceğini" bildirdi.

Basın toplantısında ABD'nin doğu Avrupa ülkelerinde konuşlandırmayı planladığı füze kalkanı projesine de değinen Rasmussen, projenin Avrupa'nın güvenliği için çok önemli olduğunu kaydederek, "Bu projeyi tümüyle NATO projesine çevirebileceklerini" söyledi.

Rusya'nın füze kalkanı projesine yönelik endişelerini anımsatan bir gazeteciye Rasmussen, "Biz Rusya'nın savunma sistemini de NATO sistemine entegre edebileceğimizi daha önce açıklamıştık" yanıtını verdi.


Gates füze kalkanı projesini savundu

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin doğu Avrupa'da konuşlandırmak istediği füze kalkanı projesini detaylı olarak anlattı ve "Bu projenin tüm Avrupa'yı İran'dan yapılacak bir füze saldırısına karşı koruyacak güvenli bir proje olduğunu" söyledi.

Rusya'nın projeye yönelik endişelerine de değinen Gates, "Rusya'nın projeye ortak olmasından memnuniyet duyarız" diye konuştu.


Aile fotoğrafı

NATO Savunma Bakanları resmi görüşmelerin ardından ISAF'a katkı veren ülkelerin savunma bakanlarıyla birlikte aile fotoğrafı çektirdiler.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de aile fotoğrafı çerçevesinde bazı meslektaşlarıyla sohbet ederken fotoğraf çekiminin ardından ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile bir araya gelerek uzun süre sohbet etti.

Gönül, resmi görüşmelerin ardından Türkiye'ye dönmek üzere akşam saatlerinde Bratislava'dan ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler