Ağar'a VIP Balbay'a tecrit

60 cezaevini ziyaret edip hazırladığı raporu CHP lideri Kılıçdaroğlu'na sunan CHP'li Ağbaba'dan çarpıcı tespitler: Ağar'a VIP Balbay'a tecrit!

Yayınlanma: 25.10.2012 - 14:00
Abone Ol google-news

CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyesi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, incelemelerde bulundukları 60 cezaeviyle ilgili hazırladıkları ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na sundukları raporda, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere uygulanan “ayrımcılığı” gözler önüne serdi. Ağbaba, eski Emniyet Müdürü ve Bakan Mehmet Ağar “VIP cezaevinde” kalırken CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’a “tecrit” koşullarının reva görüldüğüne dikkat çekti. Ağbaba, Balbay gibi Silivri’de kalan mafya elebaşısı Sedat Peker’in ise cezaevinde “antetli kâğıt” bile bastırdığı saptamasına yer verdi.

Türkiyedeki 60 cezaevinde incelemelerde bulunan, Cüppeli Ahmet Hocadan Ergenekon ve Balyoz tutuklularına kadar, Hizbullah hükümlülerinden PKK ve KCKlilere ve Pozantıdaki çocuk cezaevlerine kadar çok geniş bir kesimle görüşen CHP Cezaevi Komisyonu üyeleri Özgür Özel ve Nurettin Demir, hazırladıkları raporda cezaevlerinin fotoğrafını çekerken çarpıcı saptamalara da yer verdi. Raporla ilgili Cumhuriyete bilgi veren CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyesi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bazı cezaevlerinde hem davanın içeriğine göre hem deetnikayrımcılık yapıldığı yakınmaları geldiğine işaret etti. Pozantı Cezaevinde kalan çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüzde bu bakış açısının da etkili olduğunu kaydeden Ağbabanın tespitleri şöyle:

Ben terör örgütü lideriysem: İlker Başbuğ, görüşmemizde, Ben terör örgütü lideri olarak yargılanıyorum. Size bir soru sorayım. Ben terör örgütü lideriysem bu başında bulunduğum Türk Silahlı Kuvvetleri ne olur?dedi.

Kadınlara oyuk araması: Bir mektup geldi bize, KCK davasından yargılanan 6 kadın İzmir Şakran Cezaevinde çıplak arandığını iddia ediyor. Manisa milletvekilimiz Özgür Özel gitti. Şöyle bir sonuç çıktı: Kadınlar erkek gardiyanların önünde çırılçıplak soyundurularak oyuk araması yapılıyor. Dava açıldı. Şikâyetçi oldular. Savcının bilgisi var.

Raci Tetikler Osmaniyede: Osmaniye Cezaevine gittik. Osmaniye Cezaevinde bir müdür var. Müdür oranın komutanı, her şeyi, Gestaposu. Dün Mamakta Raci Tetik varsa bugün de cezaevlerinde onları aratmayacak müdürler var. Gelen ailelerin, kadınların iç çamaşırına kadar kontrol ediyorlar. Hizbullah davasından yargılanan Yasin Demir Sincan Cezaevinde. Onu ziyarete gittim. Buradaki muameleden dolayı, benim kızlarım, eşim artık cezaevine beni ziyarete gelmek istemiyordiyor.

F tiplerine bir ad verdik: “İzsiz işkence, sessiz ölüm.” Pozantı Cezaevi’nde bir çocuğa sorduk; “Gece uyuyamıyoruz” dedi. “Niye uyuyamıyorsun?” dedik. “On iki yaşındaki çocuğun çığlığından.” “Niye çığlık atıyor?” “Tecavüz çığlığı.” On iki yaşında… Benim on bir yaşında oğlum var. Yani on iki yaşındaki çocuğun çığlığından dolayı insanlar uyuyamıyor ve burada görev yapan müdürler terfi ettirildi. Bizim raporumuz üzerine o cezaevi kapatıldı.

Cezaevleri meselesi Türkiye’nin kanayan yarası. Mustafa Balbay’ın yanına gittik. Sayın Bakan, Silivri Cezaevi’ni gezdirdi, şöyle iyi, böyle iyi. Balbay bizim gibi seçilmiş bir milletvekili. Ağır tecrit uygulanıyor. Sedat Peker diye bir hükümlü var orada yatan. Aynı cezaevinde yatıyorlar. Peker’in özel bir görüşme odası var, milletvekillerinden daha lüks. Antetli kâğıtlara basılmış, kartları, özel kalemi var. “Cezaevinde ayrı muamele yapılmıyor” deniyor. Yapılıyor. Peker’in ayrı odası var, Balbay ağır tecrit altında, hücrede kalıyor. Mehmet Ağar da cezaevinde yatıyor, Mehmet Haberal da, Engin Alan da cezaevinde yatıyor. Alan’a da gittim, İbrahim Ayhan’a da gittim. Haberal’ın yattığı koşulları, bir de Ağar’ın yattığı koşulları görün. Ağar VIP cezaevinde yatıyor. Sayın Başbakan’ın yattığı gibi. Haberal, Alan, Balbay, Ayhan gibi insanlar da maalesef ağır bir tecrit içinde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler