Ağzını açana tutuklama

AKP, muhalefetin tepkisi üzerine Adalet Komisyonu’nda yargı paketine eklemekten vazgeçtiği tutuklamanın kapsamını genişleten önergeyi, genel kurulda ya da bir başka paketle getirmeyi planlıyor. Söz konusu önergenin yasalaşması durumunda hakaret, tehdit, tencere-tava çalma, alkollü araç kullanma, hükümeti aşağılama gibi suçlarda tutuklama kararı verilebilecek.

Yayınlanma: 31.05.2014 - 23:46
Abone Ol google-news

Uzun tutuklulukla ilgili tartışmalar sürerken AKP, tutuklama kapsamındaki suçları da genişletmek istiyor. Adalet Komisyonu’nda yargı paketine bu yönde verdiği önergeyi muhalefetin tepkisi üzerine geri çeken AKP, paketin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında ya da bir başka yasa tasarısıyla hapis cezasının üst sınırı 1 yılı geçen tüm suçlarda tutuklama öngören değişikliği getirmeyi planlıyor. Bu değişikliğin yapılması durumunda, hakaret, tehdit, tencere-tava çalma gibi gürültü çıkarma, alkollü araç kullanma ve hükümeti aşağılama gibi suçlarda tutuklama kararı verilebilecek.

AKP, 5. yargı paketinin Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında hapis cezasının üst sınırı 2 yıla kadar olan suçlarda tutuklama yasağı getiren Ceza Muhakemesi Yasası (CMY) hükmünde sınırı 1 yıla çeken önerge verdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, aslında tutuklamada sınırın tamamen kaldırılması gerektiğini, ancak daha önce kendisine yumruk olayıyla ilişkilendirileceği kaygısı nedeniyle süreyi 1 yıl öngördüklerini belirterek önergeye destek verdi. Muhalefetin tepkisi üzerine önerge işleme konmadı. Ancak AKP yönetiminin, aynı önergeyi paketin TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında ya da yeni yasama yılında Meclis gündemine getirilmesi planlanan yasa tasarısıyla getirmeyi planladığı öğrenildi. Bu değişikliğin yapılması durumunda tutuklama kararı verilebilecek bazı suçlar şöyle:

- Yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimseyi terk etmek.

- Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunmak (şikâyete bağlı).

- Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz etmek (şikâyete bağlı).

- Bir başkasını kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit etmek.

- Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi.

- Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak.

- Bir kişinin katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazına kaydetmesi.

- Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare etmek.

- Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanmak.

- Çevreye zarar verecek şekilde atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten vermek.

- Bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olmak.

- Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak.

- İşlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen övmek.

- Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, TBMM’yi, hükümeti ve devletin yargı organlarını, devletin askeri veya Emniyet teşkilatını alenen aşağılamak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler