"Ahmedinejad'ın bir geleceği yok"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ın bir geleceği olmadığını savunurken "İran, Hizbullah'ı destekleyerek, ülkeyi bölerek Lübnan'ı yok ediyor. Gazze'de Filistin Ulusal Yönetimi'ni yıkmak amacıyla Hamas'ı silahlandırıyor" dedi.

Yayınlanma: 15.11.2009 - 11:43
Abone Ol google-news

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Brezilya'ya yaptığı ziyaret sırasında İspanya'nın büyük gazetelerinden La Vanguardia ile yaptığı söyleşide İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ın Brezilya ziyaretinden hemen öncesi bu ülkeyi ziyaret etmesinin "tesadüf" olduğunu söylemekle birlikte ülkesinin İran'ın Latin Amerika'daki nüfuzunu artırmasını önlemek için diplomatik bir hamle yaptığını da kabul etti.

Brezilya'da yaptığı görüşmelerde İran üzerinde çok durduklarını anlatan Peres, Ahmedinejad için "Bir geleceği olduğuna inanmıyorum" dedi. Bu bölge ve başka bölgelerde etkinliği satın almak için yüzlerce milyon doların harcanmasının yetmeyeceğini, halkına ve dünya için olumlu bir mesajının olması gerektiğini söyleyen Peres, Ahmedinejad'ın İsrail'in yok edilmesini savunduğunu, Holokost'u reddettiğin de kaydetti.

"İran, Hizbullah'ı destekleyerek ülkeyi bölerek Lübnan'ı yok ediyor. Gazze'de hükümeti, Filistin Ulusal Yönetimi'ni yıkmak amacıyla Hamas'ı silahlandırıyor" diyen Peres, Filistinliler ile müzakere sürecinin tıkandığını, Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ın yeniden aday olmayacağını söylediğini anımsattı.

 

"Abbas'ı anlayabiliyorum"

Şimon Peres, Abbas'ı anlayabildiğini belirterek "50 yıldır halkı için çalışıyor. O kadar farklı şekillerle ihanete uğradı ve beklenmeyen birçok olayın kurbanı oldu. Onu aradım ve kendisini anladığımı söyledim. Ama haklı olsa da halkına bunu yapamayacağını ifade ettim. Eğer giderse onlar lidersiz kalır. Başkanlığa ayırması gereken bu yıl belirleyici olabilir" diye konuştu.

Arap dünyasının çoğunun savaşlardan bıktığını savunan Peres, "Sevgisiz bir barış, savaşla aşktan iyi. Mükemmel olmayan bir barış, mükemmel bir savaştan iyi" ifadelerini de kullandı.

İsrail Cumhurbaşkanı, Hamas'ın her şeyden çok Filistinliler için sorun olduğunu savunduğu söyleşide "Vatandaşlar, teröre dayanan fanatik bir ülkede yaşamak istemiyor" Onlar radikal bir azınlıktır. Gazze, Batı Şeria'daki ekonomik patlama ile karşılaştırın" dedi.


"Obama düşman değil, dost"

ABD Başbakanı Barack Obama için "Obama'nın Arap yanlısı bir tutumu var, İsrail yansılı bir tutumu var ve barış yanlısı bir tutumu var" diyen Peres, "Bizler de barış yapmak istiyoruz ve sonsuza dek savaşta yaşama niyetimiz yok. Obama'nın gerçek çabasının olumlu olduğuna inanıyorum ve ona saygı duyuyorum. Başkan, düşman değil, dosttur" şeklinde konuştu.

Şimon Peres, barışın bir maliyeti olduğunu da vurgulayarak "Yerleşikler için 40 yıldır yaşadıkları evlerinden ayrılmak acı verici olduğunu anlıyorum. İnsan faktörünü anlıyorum ama bir ülke bazen korkunç kararları vermeli" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler