Akdeniz alarm veriyor

Yunanistan ile Ege Denizi üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar Akdeniz’de daha tehlikeli bir hal aldı

Yayınlanma: 23.12.2013 - 14:51
Abone Ol google-news

Suriye ve Kürt sorunu ile yolsuzluk operasyonları gerilimiyle boğuşan Türkiye’nin, Yunanistan’ın girişimleri sonucu Akdeniz’deki menfaatlerinin 2013 yılı içinde tehlikeye girdiği ortaya çıktı. Yunan hükümetinin, Yunan kıta sahanlığının dış sınırlarını deklare etmek için Birleşmiş Milletler’e başvurduğu öğrenildi. Yunanistan, Türkiye’nin burnunun dibindeki Meis Adası’nın 200 mil çevresini de böylece kendisine ait Münhasır Ekonomik Bölge olarak ilan etti. Yine Yunan tezlerine göre, Akdeniz’deki Girit, Skarpanto, Kasos, Rodos ve Meis adalarının kıta sahanlıkları birleştirildiğinde, Yunanistan Akdeniz’i işgal etmiş oluyor. Bu durumda Türkiye’ye Ege ve Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayacak alan kalmıyor.

Turizm merkezlerimizden Kaş’a yalnızca 2.1 kilometre uzaklıkta bulunan 7.3 kilometrekarelik Meis Adası, Türkiye açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Yunanistan, 2013 yılı içinde uluslararası hukuka göre 200 mil olan kıta sahanlığının dış sınırlarını belirlemek üzere BM’ye başvurdu. Yunanistan, Yunan kıta sahanlığının dış sınırlarının adalar dahil her yerde “ortay hat/eşit uzaklık” olduğu görüşünde. Bu kapsamda Yunanistan Meis Adası’nın kıta sahanlığının da 200 mil olduğu tezini savunuyor. Meis hattı ile birlikte Girit, Skarpanto, Kasos ve Rodos adalarına ait hatlar birleştiğinde Akdeniz, Yunan Denizi haline geliyor. Kıta sahanlığı aynı zamanda o ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni belirlediği için Türkiye bu teoriye göre Akdeniz’de neredeyse kendi karasularına sıkıştı. Kendi karasularını Ege’de 6 mil Akdeniz’de ise 12 mil olarak kabul eden Türkiye’ye, Yunanistan’ın teorisine göre Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayacak yer kalmıyor.

Mısırla anlaşma şart!

Türkiye’nin, Yunanistan’ın bu dayatmasını aşabilmesi için Mısır ile karşılıklı Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması yapması gerekiyor. Ancak Türkiye, Mısır’daki askeri darbe sonrasında bu ülke ile diplomatik ilişkilerini sıfırladı. Ankara ile Kahire arasındaki krizin sürmesi halinde Yunanistan’ın karşı bir atak yaparak Mısır’ı anlaşma yapmaya ikna etmesinden de endişe ediliyor. Türkiye, konumu ve büyüklüğü nedeniyle Meis Adasının 12 mil olan karasularının ötesinde kıta sahanlığına sahip olamayacağını savunuyor.

GKRY 2004’te ilan etti

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) 2004 yılında çıkardığı bir kanunla 200 mil genişliğinde Münhasır Ekonomik Bölge ilan etti. Bunun ardından 13 bölgede hidrokarbon arama ruhsatı sahası belirleyen GKRY, Mısır, Lübnan ve İsrail ile de sınırlandırma anlaşmaları yaptı. GKRY daha sonra ise ABD, Fransa ve Hollandalı şirketlerle arama - çıkarma anlaşmaları imzaladı. Arkasına güçlü devletlere ait şirketleri alan GKRY, bu yolla Türkiye’nin kendisine fiili bir müdahalesini önlemeye çalışıyor. Şimdi benzer gelişmeler Yunanistan ile yaşanmaya başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler