AKM müdüründen skandal talimat: ‘Polis gereğini yapsın’

AKM'de yıkım başladı. Yıkımın başlaması üzerine AKM binası önüne gelen STK'ler açıklama yaptı.

Yayınlanma: 13.02.2018 - 22:36
Abone Ol google-news

 

Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımı için ilk kazma dün vuruldu. Çok sayıda polis de bina önünde konuşlandı. Yıkımın başlaması üzerine AKM binası önünde bir araya gelen Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası ÇED Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, AKM Müdürü Cahit Koca ile görüşmek istedi. Polisler binada kimsenin bulunmadığını belirterek grubu arka kapıdaki güvenliğe yönlendirdi. Koca, toplantıda olduğunu belirterek temsilcilerle özel güvenlik görevlisi telsizi üzerinden konuştu.

Muhcu, “Açılmış bir davanın tarafıyız. AKM sürecinin müdahiliyiz. Bu nedenle buradayız. Yıkım süreci hükümsüzdür. Bizzat görüşmek ve yapıyla ilgili incelemelerde bulunmak istiyoruz” dedi. Koca ise telsizden yaptığı konuşmada, 34 yıllık kamu görevlisi olduğunu belirterek “Biraz daha usturuplu konuşalım. Ankara’yla bakanlıkla görüşerek bu sıkıntıyı çözebilirsiniz” diye konuştu. Ardından özel güvenlik görevlisine ‘Gerekli açıklama yapılmıştır. Emniyet teşkilatımız orada, gerekeni yapsın’ diye emir verdi. A

KM önünde basın açıklaması yapan Muhcu, “Ortada sorun yokken kolluk kuvvetlerine emir vererek bizi uzaklaştırmak istedi. Biz kimiz? Biz bu şehrin yaşayanlarıyız. Halkız. Ortada onaylanmış bir restorasyon projesi vardır. Ruhsat verilmiştir. Yetkililere düşen görev onaylı projeye göre AKM’nin restorasyonunu tamamlamaktır. Bunun dışındaki her türlü girişim suçtur. Yıkılması söz konusu olan herhangi bir betonarme bina değil. İstanbul’un belleğidir” dedi. Yapıcı ise şöyle konuştu: “Otoritenin ‘yıkacağız ve yeni bir şey yapacağız’ kararı üzerine alelacele Kültür Varlıkları Kurulu tarafından çok hukuksuz bir şekilde AKM’nin tescili kaldırılmıştır. Kararı yargıya götürdük. Suçun daha fazla genişletilmemesi için bir an önce yargının da göreve çağrılması gerekiyor ve yargı süreci bitmeden buraya tek bir kazma vurulamaz”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler