AKP laiklik ilkesini ayıkladı

Seçim yasalarında yapılması düşünülen değişikliklerle 1 yıl sınırı kalkıyor.

Yayınlanma: 03.08.2012 - 06:53
Abone Ol google-news

2014’te yapılacak yerel seçimleri 2013 sonbaharına çekmeyi planlayan AKP, bunun için mevcut anayasadaki “Seçim yasalarında yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz” hükmünün kaldırılmasını önerirken birçok maddeden de “laiklik” ilkesini ayıkladı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, önceki gün yeniden çalışmaya başlarken siyasi partilerin “temel hak ve özgürlükler” bölümüne ilişkin önerilerinde ilginç ve sürpriz düzenlemeler ortaya çıkmaya başladı. Milletvekillerinin tutuklanmasına gerekçe gösterilen ve “temel hak ve özgürlüklerin laik cumhuriyet, ülkenin bölünmez bütünlüğü aleyhine kullanılamayacağı” hükmünü düzenleyen mevcut anayasadaki ünlü 14. maddeye yer vermeyen AKP’nin, “seçim” önerisi dikkat çekti. 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimleri, 2013’e çekmeyi planlayan AKP’nin önerisinde, 1982 Anayasası’na 2001 yılında giren, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmü yer almadı.

AKP’nin “din, vicdan ve inanç hürriyeti”, “düşünceyi ifade hürriyeti” ve “eğitim ve öğrenim hakkı ve hürriyeti”, “temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması (14. madde)” başlıklı önerilerinde olduğu gibi “siyasi parti kurma ve siyasi faaliyet hürriyeti” başlıklı maddeden de “laiklik” kavramının ayıklanması dikkat çekti. “Siyasi parti kurma ve siyasi faaliyet hürriyeti” başlıklı madde önerisinde ise mevcut anayasadaki “partilerin program ve eylemlerinin devletin bölünmez bütünlüğü ile laik cumhuriyete karşı suçları teşvik edemeyeceği” hükmü çıkarıldı.

AKP’nin anayasa önerileri arasında, “siyasi partilere ticaret yasağı”nın da kaldırılması öngörüldü. AKP’nin önerisinde Seçim Yasası’nda yüzde 10 barajına dayanak oluşturan, mevcut anayasadaki “Seçim kanunları temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir” hükmüne de yer verilmedi.

AKP’nin önerisinde, siyasi partilerin mali denetiminde Anayasa Mahkemesi’ni de devre dışı bırakırken bu yetkinin doğrudan Sayıştay’a bırakılması öngörüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler