AKP'de Gül'e direniş

AKP’nin büyük çoğunluğu Erdoğan’ın aday olmasını isterken, bir kesim de partiyi bırakmasını istemiyor... AKP’de Gül’e direniş de var...

Yayınlanma: 15.04.2014 - 22:13
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimin aday olacağı konusunda çok çeşitli senaryolar tartışılıyor. AKP’nin büyük çoğunluğu adaylığın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hakkı olduğunu ve aday olması gerektiğini düşünürken, bir kesim de partiyi bırakmasını istemiyor. Parti içinde “Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıkarsa genel başkan kim olacak?” tartışması yaşanırken, Abdullah Gül’ün genel başkan olmasını istemeyenler de bulunuyor. Kimin aday olması gerektiği konusunda istişarelere başlayacak olan Erdoğan, bugün milletvekilleriyle bir araya gelecek. MKYK’nin de bu gündemle olağanüstü toplanması kararlaştırılırken, Erdoğan’ın en geç mayıs ayı başında kararını netleştireceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili siyaset kulisleri hareketlendi. Radikal gazetesindeki senaryoya göre Erdoğan ve Gül son yaptıkları görüşmelerde kimin aday olacağı konusunda uzlaştı. Erdoğan’ın aday olmak istediğini belirttiği, Gül’ün de “Hakkınız” diyerek Erdoğan’a destek verdiği, Gül’ün Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda partinin olağanüstü kongresinde genel başkanlığa aday olacağı ileri sürüldü. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever ise, cumhurbaşkanlığı konusunun görüşülmediğini ancak yakın bir süreçte görüşüleceğini açıkladı.

Bir başka senaryoya göre ise Erdoğan aday olarak cumhurbaşkanı seçilecek. 2015’teki genel seçimlere kadar Başbakanlık koltuğuna Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oturacak. Genel seçimlere kadar bekleyecek olan Gül, 2015 seçimlerinde milletvekili olacak. Siyasi Partiler Yasası’nda yapılan değişiklikle getirilen eşbaşkanlık, AKP’de de uygulanacak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Gül partinin eşbaşkanları olacak. Kurtulmuş genel başkanlığı, Gül ise başbakanlığı yürütecek. Kulislerde dillendirilen diğer bir senaryoya göre ise Abdullah Gül ikinci dönem için de cumhurbaşkanı adayı gösterilecek, Erdoğan ise 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bekleyecek.

 

İstişareler başlıyor

Başbakan Erdoğan, kimin aday olup olmayacağı konusunda kararını parti yönetimi, milletvekilleri ve Gül ile yapacağı görüşmelerden sonra netleştirecek. Erdoğan, bugün milletvekilleriyle bir araya gelecek. Toplantının gündemi 30 Mart yerel seçimleri olmasına karşın Köşk seçimlerinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Erdoğan, cuma günü il başkanlarıyla toplantı yapacak. Partinin önceki gün yapılan MKYK toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçim süreci gündemde olmasına karşın zaman darlığı nedeniyle bu konuda görüşme yapılamadı. Bunun için MKYK’nin olağanüstü toplanması kararlaştırıldı. Erdoğan’ın 2-4 Mayıs günleri arasında Abant’ta milletvekilleriyle yapacağı kampın ardından kararını kesinleştirmesi bekleniyor. Erdoğan’ın Gül ile partide yaptığı istişarelerin ardından görüşebileceği dile getiriliyor.

 

Partide ağırlık Erdoğan’dan yana

AKP’de büyük çoğunluk özellikle yerel seçimlerde ortaya çıkan tablo da değerlendirilerek Erdoğan’ın aday olması gerektiğini düşünüyor. Partide, “Cumhurbaşkanlığı Erdoğan’ın hakkı. Artık bunun zamanı da gelmiştir. Bunu ötelemeye de gerek yok” görüşü dile getiriliyor. Ancak parti içinde Erdoğan’ın partideki liderlik gücüne dikkat çekilerek partiyi bırakmaması gerektiğini düşünen, sayısı azımsanmayacak bir kesim de bulunuyor. Bazı AKP’liler de Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını isterken, Gül’ün partiye genel başkan olmasını ise istemiyor.

 

‘Partisinin geleceği’ vurgusu

Erdoğan’ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan, önceki gün Star gazetesindeki yazısında Erdoğan’ın kararını neye göre vereceğini değerlendirdi. Akdoğan, “Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi kendi kişisel kariyerini değil partisinin ve ülkesinin geleceğini nazara alarak bir değerlendirme yapacak ve kararını verecektir. Erdoğan, millete mal olmuş ve dünyevi makam-mevki ihtiraslarını aşmış bir şahsiyettir. Türkiye Cumhuriyeti’nin halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olmak büyük bir şereftir, çok önemli bir siyasi gelişmedir. AK Parti ailesi kendi içinde objektif, rasyonel ve serinkanlı bir şekilde değerlendirme yaparak bir fikir oluşturacaktır. Bu değerlendirme kimin aday olacağından ziyade Türkiye’nin yakın ve orta vadeli geleceğinin nasıl şekilleneceğiyle ilgili olacaktır” dedi.

AKP’ye yakın bazı köşe yazarları ise, Türkiye’nin İslam dünyasına öncülük ettiğini ve yükselen değer olduğunu belirterek “bu yükselişi engellemek isteyenlerin Erdoğan’ı Çankaya’ya çıkarmak istediği” görüşünü dile getiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler