AKP’li belediye ‘cemevini’ tanıdı

Sultanbeyli Cemevine maddi destek kararı.

Yayınlanma: 24.06.2014 - 21:18
Abone Ol google-news

İbadethane statüsü verilmeyen, resmi yazışmalarda adı bile kullanılmayan cemevleri ilk kez AKP’li bir belediyenin raporlarına resmen girdi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Sultanbeyli Cemevi’ne maddi destek istemek için yaptığı başvuru üzerine kaymamaklık ve Sultanbeyli Belediyesi arasında geçen yazışmalarda “cemevi” ibaresi açıkça yazıldı. AKP’li üyelerden oluşan belediye meclisi “cemevi” ibaresinin kullanıldığı karar metninde
derneğe 70 bin lira yardım kararı aldı. Genellikle imar planları ve karar metinlerinde “cemevi” tanımı yerine “özel ve kültürel tesis” ibaresi kullanılıyordu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sultanbeyli Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunan cemevi projesi için kaymakamlıktan 70 bin lira yardım talebinde bulundu. Kaymakamlık talebi gereğinin yapılması için 7 Mayıs’ta Sultanbeyli Belediyesi’ne iletti. Belediyenin hukuk komisyonu ile plan ve bütçe komisyonu hazırladıkları ortak raporda, “Cemevi projesinin çevre düzenlemesi ve inşaat yapımında kullanılmak üzere inşaat malzemesi yardımı yapılmak üzere 70 bin lira kaynak aktarılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır” dedi. “Cemevi” ifadesinin açıkça yazıldığı komisyon raporu 36’sı AKP, biri SP’li olan 37 meclis üyesi tarafından 6 Haziran günü oybirliği ile kabul edildi. Komisyon raporu ve karar metni dışında belediyenin strateji geliştirme müdürlüğü tarafından yapılan yazışmalarda da “cemevi” ibaresi resmen kullanıldı.

‘Örnek olmalı’

İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ, Sultanbeyli Belediyesi’nin aldığı kararın örnek oluşturması gerektiğini belirterek “Konuyu İBB Meclisi gündemine de taşıyacağım. İBB gelen plan değişikliklerinde cemevini, ‘özel kültürel tesis alanı’ yapıyor, ‘cemevi’ diyemiyor. AKP’li Sultanbeyli Belediyesi, ‘cemevi’ ibaresiyle yardım yapabiliyor. Bu bütün Türkiye’ye örnek olmalı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler