AKP'li hukukçulardan Berberoğlu yorumu: ‘Yargıtay topu Meclis’e attı’

AKP’nin hukukçu kurmayları Berberoğlu kararı için “Yargıtay ya ‘dokunulmazlık var’ demeli ya da infazı ertelememeliydi” diyor.

AKP'li hukukçulardan Berberoğlu yorumu: ‘Yargıtay topu Meclis’e attı’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.09.2018 - 21:20

Yargıtay’ın CHP’li Enis Berberoğlu’nun cezasını onayıp infazı milletvekilliğinin sona ermesine bırakmasıyla ilgili kararı üzerindeki tartışmalar sürüyor. AKP’nin bazı hukukçu kurmayları, Yargıtay’ın kararının sıkıntılı olduğunu belirterek, “Ya yeniden dokunulmazlığını kazanmıştır deyip yargılamayı durdurmalıydı, ya da yargılamaya devam kararı verdiğine göre infazı ertelememeliydi” görüşünü dile getiriyor.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 24 Haziran seçimlerinin ardından Berberoğlu’nun yeniden dokunulmazlık kazandığı gerekçesiyle yapılan ‘yargılamanın durdurulması’ talebini reddettiğine işaret eden AKP kurmayları, birkaç gün önce verilen hükmü onama ve cezanın infazını milletvekilliğinin sona ermesine kadar erteleme kararının birbiriyle uyumlu olmadığını kaydediyor. 16. Ceza Dairesi, Berberoğlu’nun avukatlarının yargılamanın durdurulması talebini, anayasanın 83. maddesinin 4. fıkrasına girmediği gerekçesiyle reddetmişti. Söz konusu fıkra, “Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” hükmünü düzenliyor.

Yargılamaya devam eden dairenin, Berberoğlu ile ilgili 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadıktan sonra anayasanın ‘milletvekilliğinin düşmesi’ başlıklı 84. maddesinin “milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a bildirilmesiyle olur” hükmünü düzenleyen 2. fıkrasına göre işlem yapması gerektiğini kaydeden AKP kurmayları, şu görüşleri dile getirdi:

“Henüz kararın gerekçesi çıkmadı. Basına yansıyan haberlerde dairenin 83. maddenin 3. fıkrasına göre karar verdiği yer aldı. Söz konusu fıkra ‘TBMM üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır, üyelik süresince zamanaşımı işlemez’ hükmünü içeriyor. Daire, yeniden milletvekili seçilmesine karşın yargılamaya devam ediyorsa, kararında neden milletvekilinin dokunulmazlığının olduğunu varsayıp cezanın infazının dönem sonuna bırakılmasını öngören fıkraya göre işlem yapıyor? Daire, Berberoğlu’nun durumu 83. maddenin 4. fıkrasına girmez diyerek yargılamayı sürdürdüyse o zaman infazı milletvekilliğinin sona ermesine ertelememesi gerekirdi. Eğer dokunulmazlığı olduğunu kabul ediyorsa o zaman seçimden hemen sonra yapılan ‘yeniden seçilmesiyle dokunulmazlığı kazandığını’ kabul ederek yargılamayı durdurmalıydı.”

‘Milletvekilliğine engel’

Anayasanın 83. maddesinin 3. fıkrasında tanımlanan ‘cezanın infazının dönem sonuna bırakılması’ hükmünün milletvekilliğine engel olmayan suçlar için geçerli olduğunu kaydeden AKP kurmayları, “Anayasa hukukunda eğer milletvekilinin kesinleşen cezası seçilmeye engel suçtan değilse o zaman 83. maddenin 3. fıkrası uygulanır. Eğer milletvekilliğine engel bir ceza ise anayasanın 84. maddesinin 2. fıkrası uygulanır. Berberoğlu için onanan 5 yıl 10 aylık mahkûmiyet, milletvekilliğine engel bir durum oluşturuyor. Bu nedenle 84. maddesinin 2. fıkrasının düşünülmesi gerekir. Daire, öyle bir karar vermiş görünüyor ki topu Meclis’e attı. Milletvekilliğinin sona erdiği tarihe ertelenen cezanın infazı, Meclis’teki işleyişe bağlıdır. Eğer karar, TBMM Genel Kurulu’nda okunursa Berberoğlu’nun milletvekilliği sona ermiş olur ve bu tarihten itibaren de infaz süreci başlar” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler