AKP'lilerin Suruç'taki esnaf ziyaretinde kavga çıktı: 4 ölü, 8 yaralı

Şanlıurfa Suruç’ta seçim çalışması yapan AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile esnaf arasındaki kavga ailelerin de katılmasıyla büyüdü. Bıçak ve silahların kullanıldığı kavgada Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Yıldız ile esnaflık yapan Esved, Fadıl ve Ferit Şenyaşar yaşamını yitirdi. CHP ve HDP’den sağduyu çağrısı yapıldı. Erdoğan PKK’ye işaret ederken Bakan Soylu, “Yanlarına bırakmayız” dedi.

Yayınlanma: 14.06.2018 - 18:54
Abone Ol google-news

<video:997872>

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile esnaf arasında çıkan kavgada milletvekilinin ağabeyi Mehmet Yıldız ile 3 esnaf yaşamını yitirdi, 8 kişi yaralandı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi Dikili Mahallesi’ndeki çarşıda dün Şanlıurfa Milletvekili ve milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti sırasında tartışma çıktı. Tartışma silahlı ve bıçaklı kavgaya dönüştü. Yaralılar, ambulanslarla Suruç ve Şanlıurfa merkezdeki hastanelere kaldırıldı. Yaralıların hastaneye getirilişi sırasında yeniden kavga çıktı. Çevik kuvvet polisi müdahale etti.

<haber-yatay:997888,997908,998250,998272>

Şanlıurfa Valiliği’nden akşam saatlerinde yapılan ilk açıklamada 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 2’si ağır 9 kişinin de yaralandığı belirtilerek, “Saat 15.56 sıralarında ilimiz AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, yanındaki grup ile birlikte Suruç ilçe merkezinde gerçekleştirdiği esnaf ziyareti sonrasında iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi neticesinde çıkan olayda, biri milletvekilinin yakını olmak üzere üç kişi hayatını kaybetmiş 9 kişi de yaralanmıştır. İkisinin durumu ağır olan yaralılardan beşi vekilin yakınlarından oluşmaktadır. Yaralılar Suruç Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmış olup, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alınmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturmalar başlatılmıştır” denildi.

Valilik açıklamasının ardından yaralanan 1 kişi daha kaldırıldığı hastanede doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Böylece ölü sayısı 4’e yükseldi. Yaşamını yitirenlerin AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Yıldız ile Esved, Fadıl ve Ferit Şenyaşar olduğu öğrenildi. Durumu ağır olan, Mustafa Yıldız, Sağlık Bakanlığı tarafından Şanlıurfa’ya gönderilen uçak ambulansla Ankara’ya sevk edildi. Tedavi altına alınan yaralılardan bazılarının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, katıldığı TV programında, “Ben de milletvekilimizi aradım az önce başsağlığı diledim. Kardeşini kaybetmiş ve 4 ağabeyinin de yaralı olduğu bilgisini verdi” dedi. Samsun’da gazetecilere açıklama yapan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, bölgeye ambulans uçak gönderdiklerini ifade etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Suruç’a gittiği belirtti.

<video:997912>

MUHALEFETTEN İTİDAL ÇAĞRISI
 
Suruç’taki saldırının ardından HDP ve CHP’den sağduyu çağrısı yapılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan PKK’ye işaret etti. Bakan Soylu da “Yanlarına bırakmayız” dedi. Açıklamalar şöyle:
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bu olay PKK ve HDP’nin Kürtlerin kanından beslenerek büyüme stratejilerini hâlâ terk edemediklerinin en bariz örneğidir. Bizim Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok. Bizim PKK ile sorunumuz var. Kürt kardeşlerimizin de bu oyunu bozacaklarına inanıyorum... Bu hadisenin önünde ve arkasında kim varsa Emniyetimiz ve yargımız mutlaka bulacaktır” dedi.
 
Başbakan Binali Yıldırım sağduyu çağrısı yaparak, “Bu vahim bir hadisedir. Sebebi ne olursa olsun hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Güzel günleri, coşkulu günleri, acılı günlere dönüştürmeye hakkımız yok” diye konuştu. Yıldırım, “Faillerin veya zanlıların PKK sempatizanı olduğu yönünde polis kayıtları var. Tespitleri var” dedi.
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Seçimlerde elbette ki insanlar farklı görüşlerdedirler ve giderler kendi tercih ettikleri partiye veya kişiye oy verirler. Demokratik bir ortamda olması gereken budur ve hoşgörüyle insanlar düşüncelerini ifade ederler. Bir çatışma, hele hele yaralama gibi bir tablonun olmaması lazım” dedi.
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Provokasyonlarla halkın ayaklandırılmaya çalışıldığını görüyoruz... Bunu yapanları lanetliyoruz. Biz HDP olarak hiçbir provokasyona zemin yaratmayacağız. Parti disiplini ile seçimlerin son gününe kadar hiçbir oyuna gelmeden, bu süreci sakinlikle, disiplin içinde atlatacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bugün hiç istemeyeceğimiz bir olay yaşandı. Ortamın gerginliği, OHAL’in gerginliği, iktidarın yarattığı gerginlik, şiddet dili, nefret söylemi.. Buna derhal son vermek gerekir. Tüm liderlere, cumhurbaşkanı adaylarına çağrı yapıyorum. Gelin bu oyunu deşifre edelim. Bu provokasyonlar karşısında güçlü bir çağrı yapalım. Tüm yurttaşlarımıza da sesleniyorum. Sizi bu tuzaklara çekmek isteyenler olacaktır. Seçimi kaybedeceklerini anladıktan sonra türlü türlü oyunlara başvuracaklar. Asla bu tuzakların içine düşmeyin” dedi.
 
HDP’den yapılan yazılı açıklamada; “Başbakan’a, İçişleri ve Adalet akanlarına sesleniyoruz. Seçim çalışmalarının güvenliğinin sağlanması için gerekenler bir an önce yapılmalıdır. Göreviniz güvenli bir seçim çalışması ortamını sağlamaktır. Seçimlere kavga ve kan bulaşmamalıdır” denildi.
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Bu ziyareti yapmadan önce kurgulanmış, hazırlanmış bir durum söz konusu. Siyaseti ürküterek, korkutarak, baskı altına alarak, tahrik ederek ve buna silah karıştırarak yapmaya çalışanın yanına bırakmayız” dedi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler