AKP'nin Gezi kini bitmiyor

AKP hükümeti, Ankara Tabip Odası’nın (ATO) Gezi eylemlerindeki faaliyetleri nedeniyle Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 11.02.2014 - 22:39
Abone Ol google-news

AKP hükümetinin, polisin orantısız güç kullanması nedeniyle 7 gencin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin sakat kaldığı ve binlerce kişinin yaralandığı Gezi Parkı eylemlerine kini sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın, Ankara Tabip Odası’nın (ATO) Gezi eylemlerindeki faaliyetleri nedeniyle Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtığı ortaya çıktı. Davada, yaralı ve doktorlara yardım eden ATO yönetim ve onur kurulu üyelerinin görevden alınması talep edildi. Bakanlık gerekçe olarak ise bu yardımların “meslek örgütü faaliyeti dışında” olmasını gösterdi. ATO Başkanı Özden Şener açılan davaya ilişkin, “Biz gidince yerimize bakanlık bürokratları gelmeyecek yine doktorlar gelecek. Onlar da aynı şeyi yapacaklar” yorumunu yaptı.

İstanbul’da Gezi Parkı’nda başlayan olaylar, ilk günden itibaren başkentte karşılık buldu. Binleri sokaklara döken eylemler sırasında ülke genelinde 7 genç yaşamını yitirirken, Ankara’da ise Ethem Sarısülük, polis kurşunuyla başından vurularak öldürüldü. Ölümlerin yanı sıra pek çok sakatlanma ve yaralanma olaylarının da yaşandığı günlerde, tıp öğrencileri ve doktorlar, belli yerlere kurdukları revirlerle kendilerine ulaştırılan yaralılara yardım etti. ATO’nun örgütlenmesiyle birlikte ilk yardım çalışmaları, daha koordineli ve sağlıklı bir şekilde ihtiyacı olanlara ulaştırıldı.

Önce mesleklerini kısıtladılar

Gezinin etkisi ilk olarak, Tamgün Yasası’nda getirilen düzenlemeyle doktorluk mesleğinin kısıtlanması oldu. Meclis’ten geçen düzenlemeye göre, doktorlar artık, acil yardım hizmetleri gelene kadar ne sağlık hizmeti verebilecek ve ne toplumsal olayda ne de bir doğa olayında revir kurabilecek. Yasaya uymayan doktorlar ise 20 bin işgünü para ve 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilicek.

 

Bakanlıktan ‘görevden alın’ talebi

Son olarak da, iade edilen Gezi iddianamesinin ardından başkentte hastalara ve doktorlara yardım eden ATO yönetim ve onur kurulu üyelerinin görevden alınması talebiyle dava açıldı. Bakanlık dava dilekçesinde, “Gezi Parkı eylemleri bahanesiyle” meydana gelen olaylarda, kurumun 169 acil sağlık ekibi ile hizmet verdiğini ve 569 vakaya ambulans ile müdahale ettiğini belirterek “Sağlık hizmeti sunulmaması gibi bir durum mevcut değildir” denildi.

Bakanlık doktorların bilgilerini istemişti...

Dilekçede, ATO’nun görevinin dışına çıktığı, bu nedenle de oda organlarının görevlerine son verilmesi gerektiği bildirildi. Sağlık hizmeti vermek için “ruhsat” gerektiği vurgusu yapılan dilekçede, bakanlığın ATO’dan revirlerde görev yapan hekim ve hastaların bilgisinin istenmesine karşın bilgi verilmediğine işaret edildi. Yani bakanlığın, fişleme olarak değerlendirilen bilgi talebine yanıt verilmemesi üzerine dava açtığı anlaşıldı.

‘Yerimize bürokrat gelmeyecek’

Davanın siyasi olduğunu dile getiren ATO Başkanı Özden Şener, görev değişimi olduğu zaman da yerlerine doktorların geleceğini kaydetti. “Yönetimde bakanlık bürokratları ya da bakan bulunmayacak” diyen Şener, “Onlar da benzer olaylar karşısında aynı yardımı yapacaklar, halkın yardımına koşacaklar. Bakanlığın açtığı davadan bakan adına utanıyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler