Alevilerden 'türbe kaçırma' hamlesi

Yıllardır Alevilerin kurduğu dernek tarafından korunan Hüseyin Gazi Türbesi, bir grup AKP'linin kurduğu vakfa tahsis edildi.

Yayınlanma: 30.05.2013 - 07:36
Abone Ol google-news

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 13. yüzyılda kurulan ve 18 yıldır Alevi yurttaşların oluşturduğu dernek tarafından bakımı yapılan Hüseyin Gazi Türbesi’ni, aralarında AKP’li Mamak ve Keçiören belediye başkanlarının da bulunduğu bir vakfa tahsis etti. Aleviler itiraz edince, işlem şimdilik durduruldu. Bu arada, türbeyi yıllardır koruyan Alevi kökenli Hüseyin Gazi Derneği’nde “yolsuzluk” yapıldığına ilişkin savcılığa ihbar yapıldı. Yapılan araştırma sonucunda savcılık, türbe için alınan temizlik malzemelerini “yolsuzluk” olarak  değerlendirip derneğin iki yöneticisine dava açtı. Deniz Feneri soruşturmasında 6 şüpheliyi serbest bırakmasıyla gündeme gelen Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi, Hüseyin Gazi Derneği’nin iki yöneticisini suçlu bulup, 5 ay hapis cezası verdi. Türbenin geleceği ise önümüzdeki aylarda netleşecek.

 

Mamak’ta bulunan Hüseyin Gazi Türbesi, 18 yıldır Hüseyin Gazi Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma ve Tanıtma Derneği tarafından korunup kollanıyor. Dernek, geçen haziran ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, türbeyi kendi üzerine tahsis etti. Dernek, bu kapsamda devlete “Ecrimisil” parası ödememeye başladı. 2012 yılı sonuna gelindiğinde türbeyle ilgili ilginç gelişmeler yaşandı. Kendisini “duyarlı bir vatandaş” olarak tanıtan bir kişi, Ankara İl Dernekler Müdürlüğü’ne ihbarda bulunarak, dernek yönetiminin yolsuzluk yaptığını iddia etti.

 

Şikayet üzerine, 3 adet denetçi görevlendirildi. İncelemede sonunda “dernek kayıt defterinin onaysız” olarak tutulduğu, “onaylanan alındı belgesi kayıt defterinin ibraz edilmediği” tespit edildi. Türbenin korumasını gönüllü olarak yapan bekçiler için alınan iki adet cep telefonu, temizlik için kullanılan çamaşır suyu, sabun, deterjan gibi malzemelerin de parasının dernek harcaması olarak gösterildiği, bunun yasaya aykırı olduğu savunuldu. Denetçilerin raporu üzerine Ankara Başsavcılığı, Dernek Başkanı Gülağ Öz ve derneğin saymanı Sabri Yılmaz hakkında “Hizmet Nedeniyle Güveni Kötüye Kullanma” ve “Dernekler Kanuna Muhalefet” suçlamasıyla dava açtı. İddianamede, şöyle denildi:

 

“Derneğe ait giden evrak defteri alındı belgesi kayıt defteri ve demirbaş defteri tutmadığı ya da tastik etmediği, yine derneğin belgeleri üzerinde yapılan bilirkişi incelemesinde 280 TL ve 540 TL’lik iki adet yüksek bedel cep telefonu, 109 TL’lik kozmetik, sigara, şampuan, çamaşır deterjanı gibi muhtelif ürünlerden oluşan toplam 929 TL’lik usulsüz harcamayı kişisel ihtiyaçları için yapan ve derneğin mali konularında yetki sahibi olan şüphelilerin yargılanması gerekmektedir.”

 

Yandaş dernekten hamle

 

Bu sırada aralarında AKP Çankaya İlçe Başkanı Selahattin Alemdar, eski AKP Milletvekili Faruk Koca, AKP’li Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Türkiye Uzlaşı ve Toplumsal Kalkınma Vakfı’nı kurdu. CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin’in içinde bulunduğu vakıf, türbenin doğru amaçlarla kullanılmadığını öne sürerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden türbenin kendilerine verilmesini istedi.

 

Vakıflar da türbeyi söz konusu vakfa tahsis etti. Böylece türbe aynı anda iki ayrı derneğe tahsis edilmiş oldu. Vakıflar, iki dernekten son karar için türbeye ilişkin proje sunmalarını istedi. Gülağ Öz ve yönetimi, duruma itiraz edip Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü.

Arınç’ın devreye girmesiyle işlem şu anda durduruldu. Hüseyin Gazi Derneği yetkilileri, türbenin yeni kurulan derneğe verilmesi halinde, buranın “rant amacıyla kullanılacağı”nı vurguladı.

 

Dernek yöneticileri hakkındaki dava ise önceki gün sonuçlandı. İki yöneticinin avukatı Fevzi Gümüş, çamaşır suyu, detarjan gibi malzemelerin kurban kesimi sırasında türbenin temizliğinde kullanıldığını belirtirken, olayda kötü bir niyet olmadığını kaydetti ve yolsuluk iddialarını reddetti. Mahkeme ise her iki sanığa 2’şer TL para cezası ile 5’er aylık hapis cezası verdi. Daha sonra cezalar ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler