Amasra'da kazı çalışmaları

Bartın'ın Amasra ilçesinde yapılan kazılarda Roma Dönemi'ne ait hamam, toplantı salonu ve özel taban mozaikli evler bulundu.

Yayınlanma: 09.09.2010 - 10:19
Abone Ol google-news

Amasra'da Kum Mahallesi'ndeki sit alanı içinde yer alan bölgede, Amasra Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında hamam kalıntısı ortaya çıkarıldı.

Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun izni doğrultusunda Amasra Müze Müdür Vekili Sultan Tutar'ın başkanlığındaki arkeologlar Yeşim Ozan ve Veysel Öztürk ile sanat tarihçisi Arzu Cicibaş ve 6 işçinin katılımıyla gerçekleştirilen kazıda, Roma Dönemine ait hamamın ılıklık, sıcaklık ve soğukluk bölümleri tespit edildi.

Taş temel üzerine tuğla ile örülerek yapılmış hamamın Bizans Dönemi'nde de kullanıldığı, mekanlar eklendiği ve hamamın doğu tarafına mezarların yapıldığı da belirlendi.

Amasra Müze Müdür Vekili Sultan Tutar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezarlarda çoklu gömülerin bulunduğunu, hamamın büyük bölümünün korunmuş olduğunun belirlendiğini söyledi.

Hamamda suyun tahliye edilebilmesi için künklerin (pişmiş toprak veya betondan yapılmış kalın su borusu) de yer aldığını anlatan Tutar, ''Kazıda hamama ait kalıntıların bu alanla sınırlı olmayıp dört tarafındaki parsellerde de devam ettiği tespit edildi. Yaklaşık 1 ay süren kazının tüm masraflarını, kazının sponsorluğunu üstlenen mülk sahibi Yakup Tuş karşıladı'' dedi.


Tarihi eser zengini

Tutar, Karaevler mevkisinde de Rıza ve Hasan Sakız'a ait boş arazideki kazılarda Roma Dönemi'ne ait toplantı salonu ve özel evler ile bunlara ait olabileceği düşünülen taban mozaikli mekanlar ortaya çıktığını bildirdi.

Yaklaşık 6 dönümlük alana sahip parselin küçük bölümünde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Roma Dönemi'ne ait yerleşimin söz konusu olduğunu tespit ettiklerini anlatan Tutar, ''Kazı esnasında çıkan mimari kalıntıları Helenistik ve Roma devrine ait buluntular da destekliyor.  Buluntular arasında bronz sikkeler, pişmiş topraktan yapılmış kandiller ve çanak çömlek, küp parçaları yer almakta. Yapılarda ilk defa taban mozaiğinin çıkmış olması Amasra'nın tarihi için çok büyük önem taşımakta. Bu alanda kazı çalışmalarına devam edilmesi düşünülmektedir'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler