Amerikan Devletleri Örgütü zirvesi başlıyor

Amerikan Devletleri Örgütü'nün devlet ve hükümet başkanları zirvesi, bu hafta sonu Kolombiya'nın Cartagena kentinde yapılacak.

Yayınlanma: 14.04.2012 - 09:33
Abone Ol google-news

Küba'nın örgüte üyeliği, uyuşturucuyla mücadele, Falkland Adaları'yla ilgili gelişmeler ve yasadışı göç gibi konuların ele alınacağı zirveye ev sahipliği yapan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Latin Amerika'da işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Küba'nın davet edilmemesini boykot ettiği için zirveye katılmama kararı aldı.

Obama yönetimi, seyahat konusunda bazı kolaylıklar getirmesine karşın 50 yıldır Küba'ya uygulanan ambargoyu kaldırma konusunda hiçbir girişimde bulunmadı. Küba, ABD'nin himayesinde yapılan Amerikan Devletleri Örgütü toplantılarına da davet edilmiyor.
ABD Başkanı, zirve sırasında Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez ile de bir görüşmede bulunacak. ABD, Arjantin'in Falkland Adaları üzerindeki hak iddiasına karşı çıkarken diğer tüm Latin Amerika ülkeleri, Arjantin'e destek veriyor.

ABD'nin Latin Amerika ülkelerine mali yardımı, 2013 yılında 2,4 milyar dolara düşecek. ABD, 2009 yılında bu ülkelere 3,2 milyar dolar yardımda bulunuyordu.

30 Nisan 1948'de Kolombiya'nın başkenti Bogota'da toplanan IX. Pan-Amerikan Konferansı'nda kurulan Amerikan Devletleri Örgütü, Batı Yarıküresi'nde barış ve güvenliği güçlendirmenin yanı sıra üye ülkeler arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel konularda işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Kuzey ve Güney Amerika kıtaları üzerinde bulunan 35 bağımsız devletin hepsi örgüte üye.

Bu arada Cartagena'da Obama'nın güvenliğini sağlamaktan sorumlu 12 gizli servis ajanı, görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla merkeze çağrıldı. Çağrılan ajanların yerine derhal yenilerinin gönderildiği ve başkanın güvenliğiyle ilgili hiçbir sorun yaşanmadığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler