Anneanne, babaanne derken resimlerinde hep kadınlar var!
Ressam Nermin Alpar’ın, her bir çiziminde farklı bir kişiliği ön plana çıkardığı kadınları anlatan “Düşsel Kadınlar” sergisi, Medya Sanat Galerisi’nde düzenlenen etkinlikle açıldı.
Alpar’ın daha az detaycı bir yaklaşımla çizdiği ve sessizliğiyle, bakışlarıyla, duruşlarıyla kişiliklerini ifade ettiği kadınların çizimlerinden oluşan “Düşsel Kadınlar” sergisi, Medya Sanat Galerisi’nde düzenlenen etkinlikle sanatseverlerle buluştu. Sergideki eserler, yüzeysel olarak bakıldığında aynı görünen ancak her biri ayrı bir kişiliği temsil eden kadınların çizimlerinden oluşuyor. Birbirinden farklı kadın tiplemelerinin resmedildiği sergi, 18 Mart’a dek görülebiliyor.
Nermin Alpar’ın resimlerinde sadece kadınlar var; kendisiyle uzaktan da olsa, resmi ve içeriğiyle ilgili sohbet ettik. Resme nasıl başladınız?
Alpar: Çocukluğumda bir defterim vardı. Değişik elbiseli kadın resımleri yapardım, resim hocalarım resimlerimi panoya asardı. Üniversite, evlilik, çocuk, iş hayatı derken resim yaptığımı bile unutmuştum. Emekli olmadan 2 yıl önce resim kursuna başladım. 3 ayrı ressamın atölyesine farklı dönemlerde devam ettim. Yaklaşık 10 yıldır da kendi atölyemde çalışmalarıma devam ediyorum.
Niye sadece kadınlar? Bu kadınlar kimler? Hepsi de aynı dönemin, 60-70’li yılların kadınları sanki?
Alpar: Çocukluğum kalabalık bir kadın grubuyla geçti. Bir aile apartmanında yengeler, anneanne, babaanne, anne ve 4 kız kardeş sürekli bir iç içe olma, sürekli birlikte olma durumu. Ben bu kişilerden, onların giyimlerinden, ki puantıye, bebe yaka elbiseler, oturuşlarından, özellikle benim çok sevdiğim anneanne oturuşlarından, rahatsız ilişik oturuşlarından ilham aldım. Resimlerimde erkek olmaması, kalabalık kadın grupları içinde yaşamış olduğumdan olabilir. Sevgililer Günü gibi özel günler için erkekli resimlerim de olmuştur, fakat genelde kadınları resmediyorum.
Resimlerinizde Modigliani etkisi görüyorum. Başkaları da var mı sevdiğiniz?
Alpar: Evet, etkilendiğim ressamlar Picasso, Klimt ve özellikle Modigliani’dir. Çünkü Modigliani’nin kadınları da genelde hüzünlü kadınlardır.
İleride, yakın gelecekte, başka kadınları, başka dönemleri de çizmeyi düşünüyor musunuz?
Alpar: Çok çok yaşamak, çok çok resim üretmek istiyorum. Resme başladığım ilk yıllarda manzara resmi de yapıyordum. Fakat figüratif resimler daha ağır basıyordu, bir hayalim vardı. Kadınlarla manzarayı bağdaştırmak istiyordum. Bugün bunu başarmış durumdayım. Kadınların arkasında bazen deniz ,bazen orman, bazen kafe, iç mekan, şehir manzarası... önümüzdeki dönemlerde bu kadınları farklı ülkelerde, farklı şehirlerde, farklı dönemlerde resmetmek istiyorum.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama