''Arkadaş Z. Özger İlk Kitap Şiir Ödülü'' Cenk Gündoğdu'ya verildi

Mayıs Yayınları'nca 18. verilen Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü yapılan törenle sahiplerine ulaştı. 2012 yılı içinde yayımlanan ilk şiir kitapları arasından jüriye kitap gönderilmeden sorgu yöntemiyle tespit edilen "İlk Kitap Özel Ödülü"nün, "Issız" ile Cenk Gündoğdu ve yayıncısı Kırmızı Kedi Yayınları adına İlknur Özdemir'e verildi.

Yayınlanma: 25.05.2013 - 09:36
Abone Ol google-news

Arkadaş Z. Özger'in 40. ölüm yıldönümünde İzmir Buca Protestan Baptist Kilisesi’nde yapılan törende Suat Çelebi, ödülün gerekçeli kararını okudu ve şair Arkadaş Z. Özger'in önemini vurgulayarak ödül alan Cenk Gündoğdu ve yayıncısı Kırmızı Kedi Yayınları Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir'i tebrik etti. Jüri adına bir konuşma yapan Sina Akyol 'Cenk arkadaşımız sabrıyla şiir birikimiyle, bilgisiyle dikkat çeken bir isim. Bugüne kadar ödül alanlardan oluşan arkadaşlarımızın da oylamasıyla açık arada Issız ilk kitap ödülüne değer görüldü. Tebrik ediyorum kendisini ve yayıncısını.' değerlendirmesinde bulundu.
Ödülü Haydar Ergülen'den alan Cenk Gündoğdu ödüllere karşı olduğunu vurguladığı konuşmasında ''Ödüllere karşı olduğumu defalarca yazdım. Ödüllerin dayattığı biçim, getirdiği 'ilişki' sebep ve sonuçlarıyla şiire zarar verdiğini, şairi gölgesinde boğduğunu düşünüyorum. Ödül verilen şairle alan arasında bir bağ kurulamadığını, aynı ödülü alanlar arasında da bir ilişkinin mümkünsüzlüğünü pek çok kez gördük. Ayrıca şiirde yarışmanın, totolojinin doğruluğuna inanmıyorum. Sanat yarıştırılamaz bunun farkındayım. Ve kim ne derse desin hiçbir ödülün öznel ilişkilerden ayrı düşünülemeyeceğini de iyi biliyorum. Bu sebeple ve endüstriyel sebepler, şiiri pazar ürünü olarak sunma hallerinden dolayı ödül kurumuna, ilişkilerine karşı olduğumu defalarca yineledim. Ödülsüz olmak ödüllü olmaktan daha değerli olduğu yerde başvurulmadan, katılma halinde olmadan, kıymet verdikleri için teşekkür ederim ancak bu ödül gerekçesi itibarıyla da bakıldığında benim değil yayınevinindir. 40 yıl önce devlet tarafından zay edilen devrimci bir şair adına iyi niyetli bu girişimi; kapı çalıp, kitap/dosya bırakılmadığı, hiçbir maddi bağlamı olmadığı ve Arkadaş'ın uzattığı bir el gibi düşündüğüm için onun elini sıkarak belirttiğim şerhlerle teşekkürle karşılıyorum. Bu sebeple söylediğim bağlamda bir ödül gibi de görmüyorum. Alnını dağ ateşiyle ısıtan Arkadaş'ın isyanı için buradayım. Çünkü bordo bir renktir ve bunu onun için seviyorum.''   dedi.

Haydar Ergülen ilk kitap ödülünü verirken Cenk Gündoğdu için ''Dergiciliği, şiir yıllığı çalışması, hazırladığı kitapları,  dahası şiirleri ile şimdiden iyi şeyler yapacağının ve kalıcılığının işaretini veren iyi bir şair. Savaş olgusuna antimilitarist bakışla şiirimizde yeni bir boyut kazandırmıştır Issız ile. Kutlarım, ilk ödülü için kendisini.'' yorumunda bulundu.

Şiire destek verdiklerini ama şiir yayımcısı bir kurum olmadıklarını belirten İlknur Özdemir ise ''Dosya olarak okuduğumda Issız'ı yayımlamayı istedik. Özgün, meselesi olan bir çalışma idi. Şiir, yayın sırasında, raflarda ve okunurlukta çok gerilerde. İyi şiir kitapları yayımlamaya çalışarak şiire katkı sağladığımızı düşünüyorum. Şairimizi kutluyorum. Ödül için teşekkür ediyorum.'' dedi.

Buca Protestan Baptist Kilisesi’nde yapılan ödül, İzmirli şair/yazarların katıldığı ve aralarında Hayri K. Yetik, Tuğrul Keskin, Altay Ömer Erdoğan, Halil İbrahim Özbay'ın bulunduğu törenin ardından kokteyl ile sona erdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler