‘Aşı direnişi’ne mahkeme onayı
Ordu Aile Mahkemesi, bebeklerini aşılatmayı reddeden ailenin çocukları için sağlık önlemi uygulanmasını isteyen bakanlığın başvurusunu reddetti
Biri aşılanmazsa bütün çocuklar risk altında kalır Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, aşıların güvenirliliğinin yıllarca süren bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını belirterek şöyle dedi: “Eğer bilime inanıyorsak aşı bu yüzden önemli. Herhangi bir kişi çocuğunu aşılatmadığında benim çocuğumda dahil olmak üzere hepsini risk altına atıyor. Çünkü bizler en sık bulaşıcı hastalıklara karşı aşı yaparız. Aşıların yan etkileri her geçen yıl gittikçe azaltılmıştır, yok denecek kadar azdır.” |
Ordu’da öğretmen eşiyle ikiz bebekleri olan cumhuriyet savcısı Hüseyin Ayyayla (41), aşının sağlığa zararlı birçok riskleri nedeniyle bebeklerine aşı yaptırmayınca Ordu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çocuklar için sağlık önlemi uygulanması istemiyle Ordu Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Ailenin savunmasını dikkate alan mahkeme, sağlık tedbiri istemini reddetti.
Ordu’nun Altınordu ilçesinde oturan cumhuriyet savcısı Hüseyin Ayyayla’yla öğretmen eşi Reyhan Ayyayla (29) çiftinin 2.5 ay önce ikiz bebekleri dünyaya geldi. Bebekler Hepatit B aşısı olmaları için Aile Sağlığı Merkezi’ne davet edildi. Aşı içerisinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu iddia eden Ayyayla çifti, bebeklere aşı yaptırmak istemeyince aile sağlığı merkezi tarafından tutanak tutuldu.
Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü de bebekleri “korunma ihtiyacı olan çocuklar” kapsamında değerlendirerek çocuklar hakkında sağlık önlemi alınması istemiyle Ordu Aile Mahkemesi’ne başvurdu.
Aşının olumsuz etkileri araştıran Ayyayla, mahkemeye 8 sayfalık savunma vererek sağlık tedbiri önleminin reddedilmesini istedi. Ayyayla, otizmdeki artıştan bazı aşılarda bulunan timerosal (civa) ve alüminyum gibi metallerin sorumlu olduğuna dair iddialar bulunduğunu belirterek şöyle dedi: “Aynı çevreler otizmdeki bu artışta ağır metal içermemesine rağmen kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının (MMR aşısı, üç canlı virüs içerir) da payı olduğunu iddia etmişlerdir. Tıbbi kanaat önderlerinin bir bölümü timerosal ve alüminyumun ya da MMR aşısının otizme neden olduğu fikrinin bilimsel bir dayanağının olmadığını söyleyerek aşı karşıtlarını suçlamakta ve yüz milyarlarca dolar bütçesi olan aşı firmalarının gizli ya da açık desteğiyle yapılan bazı araştırmaları göstererek haklılıklarını kanıtlamaya çalışmaktadırlar. Aşı firması destekli bazı araştırmaların sonuçları otizm tablosuyla MMR ya da timerosal içeren aşılar arasında bir bağlantı olmadığını göstermektedir. Buna karşın böyle bir ilişkinin varlığını gösteren çalışmalar da mevcuttur. Ancak her nedense aşı firması destekli tıbbi çevreler bunları görmezden gelmektedir. Timerosal (civa) bütün aşılardan çıkartılmaya başlanmıştır. Sağlık Bakanlığı, artık içerisinde timerosal olmayan aşıları ithal edeceğini 2007 yılı içerisinde duyurdu ve büyük oranda aşıların içerisindeki civa çıkarıldı.”
Ordu Aile Mahkemesi’nde geçen 12 Haziran’da görülen duruşmada Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün talebini reddetti.
Dünyada tartışılıyor
Zorunlu aşı uygulaması pek çok gelişmiş ülkede tartışma konusu. Dünya genelinde birçok ülkede farklı kaygılarla çocuğunu aşılatmayan aileler bulunuyor. İngiltere ve ABD’de aşıya şüpheli yaklaşanlar İngiliz gastroenterolog Andrew Wakefield’in araştırmasını dayanak olarak gösteriyor. Wakefield, kızamık aşısı ile ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan otizm arasında bir bağlantı olduğunu savunuyor. Bu tez bazı araştırmalarla çürütüldü ancak bir çok aile bu gerekçeyle çocuklanı aşılatmıyor. ABD’de “Anti- Vaxxer” adı altında örgütleneh aşı karşıtları, kimi zaman bilimsel araştırmaları kimi zaman da dini inanışlarını gerekçe göstererek çocuklarını aşılatmıyor.
Cassalini öncü oldu
Türkiye’de aşı tartışması daha önce de ünlü sanatçı Zeynep Casalini’nin çocuğuna aşı yaptırmayacağını açıklamasıyla yaşanmıştı. İkinci kez anne olan Casalini’nin eşi Tahsin Berk, “Çocuğa hastanede aşı yaptırmadık ve ilaç verdirmedik. Ateşi çıkıp, iyileşebileceği hastalıklarla ilgili aşıları olmayacak” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama