Aşkale’nin yanında Kumkapı ‘cennet’ kalır

Mazlum-Der Mültecilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Yılmaz: “Kumkapı diğer Geri Gönderme Merkezleri’ne kıyasla bir cennet, diğer yerlerde sığınmacıları yakınlarıyla görüştürmüyorlar, avukat hakları yok, öldüler mü kaldılar mı bilinmiyor, koşullar berbat”

Yayınlanma: 27.12.2015 - 21:32
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi’nin(AYM), Kumkapı Geri Gönderme Merkezi’ndeki koşullar ve uygulamalar yüzünden Suriyeli K.A’ya 10.000 lira tazminat ödenmesine karar vermesinin ardından K.A’nın avukatı Mazlum-Der Mültecilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Halim Yılmaz, açıklamalarda bulundu. Yılmaz, AYM’nin “İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan” muamele düzeyinde olduğu kararına vardığı Kumkapı için “Kumkapı diğer Geri Gönderme Merkezleri’ne kıyasla bir cennet, diğer yerlerde sığınmacıları yakınlarıyla görüştürmüyorlar, avukat hakları yok, öldüler mü kaldılar mı bilinmiyor, koşullar berbat” dedi. AYM’nin verdiği kararın önemli olduğunu, şimdiye kadar Kumkapı Geri Gönderme Merkezi’nin ‘kötü muamele’ yapılan bir yer olarak görülmemesi durumunun değiştiğini söyleyen Yılmaz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de Kumkapı hakkında 5 tane benzer kararı olduğunu hatırlattı. AYM’nin Sulh Hakimliği’nin ve İdare Mahkemesi’nin ‘sınır dışı hukuka uygundur’ kararını ağır bir şekilde eleştirdiğine de değinen Yılmaz, “Savcılığın takipsizlik kararı vermesine rağmen İstanbul Emniyet Müdürlüğü, K.A’yi YPG üyesi olduğu iddiasıyla 9 ay Kumkapı’da tuttu. K.A’nın sağlığı ve psikolojisi ciddi bir şekilde bozuldu” ifadelerini kullandı. K.A, avukatı aracılığıyla “9 aydan fazla süre berbat şartlarda kaldım. Benden sonrakiler hep çıktılar, ben orada kaldım. Tazminatı yetersiz buluyorum” dedi. Verilen tazminat miktarının yeterli olmadığı görüşüne katılan Yılmaz, “AİHM daha önce 25 gün bu şartlarda kalmış insanlar için 10.000 Avro ödenmesi kararı vermişti. Bu açıdan daha iyi bir karar olabilirdi” görüşünü dile getirdi.

 
‘Bu harika bir karar’
 
Erzurum, Aşkale’deki Geri Gönderme Merkezi için de Guantanamo benzetmesini yapan Yılmaz, “Bir müvekkilimi görmek için oraya gittim fakat izin verilmedi, 25 gündür görüştürmüyorlar. Sözde terör örgütüne üyelikten tutuluyorlar. Burada bireysel bir soruşturma yok, kanun uygulanmıyor. Nasıl Guantanamo ABD toprağı olmadığı için kanunlar uygulanmıyorsa, bu da öyle bir durum. Ağırlıklı müebbet cezasına çarptırılanların bile avukatla görüşme hakkı olur” dedi. Öte yandan Halkların Köprüsü Derneği’nden Avukat Gülsüm Karacan, AYM’nin kararı için, “Bu harika bir karar, bizim defalarca dediğimiz kötü muamele ve keyfilik hususlarının toplandığı bir olay. Kararın bundan sonraki sürecin önünün açacağını düşünüyorum” dedi. Türkiye genelinde bir çok Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan sığınmacılara barolar tarafından ücretsiz avukat tutulması gerektiğini vurgulayan Karacan, “Bir mültecinin idari bir merkeze girmesi halinde ‘zorunlu müdafilik’ devreye girmelidir. Çünkü bu insanlar dil bilmiyorlar, ülkeyi bilmiyorlar, paraları yok. Avukat istememeleri gibi bir durum olamaz, onlara zorla kağıtlar mı imzalatılıyor, bilinmiyor” ifadelerini kulandı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler