Askere 'MİT zırhı' getiren yasa

TBMM Adalet Komisyonu, “askere MİT zırhı” ve “askeri yargıya başbakan onaylı kurul oluşturulması” yönünde düzenlemeler içeren “Askeri Hâkimler Yasası ile Bazı Yaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı”nı alt komisyona sevk etti.

Yayınlanma: 08.01.2015 - 22:05
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dün itibarıyla bedelli askerlik başvurusu yapan kişi sayısının 66 bin olduğunu açıkladı.

TBMM’ye sunulan ve Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarına soruşturma iznini başbakanın iznine bağlanmasını öngören “Askeri Hâkimler Yasa Tasarı”, TBMM Adalet
Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyon, AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tasarı üzerinde sunum yaptı. Yılmaz “terör saldırılarına” değinerek şunları söyledi:

“Terörü bir başka ülke üzerinde kendi planlarını, emellerini gerçekleştirmek için bir araç olarak hiçbir ülkenin kullanmaması lazım. Terörü meşru kılacak hiçbir mazeret, gerekçe yoktur. Eğer bir ülkenin teröristi bir başka ülke tarafından himaye edilmeseydi, farklı gerekçelerle korunmasaydı dünyada terör kendisine yer bulamazdı. Türkiye’nin terörü Irak’ta, Irak’ın terörü Suriye’de, Somali’nin terörü Kenya’da, Kenya’nın terörü Somali’de, Uganda’nın terörü Sudan’da... Herkes bir başka ülkenin teröristini o ülke üzerindeki kendi çıkarlarına daha fazla ulaşmak için araç olarak kullanıyor.”

Yılmaz’ın konuşmasının ardından tasarı oylanarak alt komisyona sevk edildi. Yılmaz, toplantıdan
ayrılırken gazetecilerin bedelli askerlik başvurularına ilişkin sorusu üzerine de “Bugün (dün) itibarıyla bedelli askerlik başvurusu yapan 66 bin kişi” yanıtını verdi.

 

‘AKP demokrasiyi katlediyor’

Adalet Komisyonu üyesi CHP’li Ali İhsan Köktürk de komisyonun ardından yaptığı yazılı açıklamada, tasarının içeriğinin “evrensel hukuk ilkelerine aykırı” olduğunu vurguladı. Tasarının 13. maddesiyle 357 sayılı Askeri Hâkimler Yasası’nın 32. maddesinin yeniden düzenlenerek, “bir askeri hâkimler kurulunun kurulması”nın öngörüldüğünü belirten Köktürk, şunları kaydetti:

“Yürütme erkinin temsilcilerinin yani AKP iktidarının temsilcilerinin ve yürütme erki tarafından doğrudan seçilen üyelerin, askeri hâkimlerin özlük işleri ve diğer yargısal faaliyetlerini düzenleyen kurul içerisine yer alması açıkça anayasaya aykırıdır. Bu düzenlemeyle tıpkı, sivil yargı gibi askeri yargı da tamamen yürütmenin, siyasal iktidarın tamamen kontrolüne
sokulmakta, askeri yargıdaki yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmakta, yargının ve dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ensesinde Demokles’in kılıcı gibi sallandırılmaktadır.”

Köktürk ayrıca tasarıyı “tam bir skandal” olarak nitelendirerek tasarının “AKP’nin demokrasinin katline yönelik geldiği son aşamanın açık göstergesi” olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler