Asya'da radyasyon paniği

Japonya'daki nükleer felaketin ardından Çin'in kuzeyindeki bazı bölgelerde, sebzelerde "insan sağlığına zararlı olmayacak düzeyde" radyasyon tespit edildi.

Yayınlanma: 07.04.2011 - 07:57
Abone Ol google-news

Ulusal basında yer alan haberlere göre Çin Sağlık Bakanlığı Pekin, Tiencin ve Hınan bölgelerinde ıspanakta düşük seviyede radyoaktif iyodin tespit edildiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Mevcut kirlenmenin kamu sağlığına zararlı olmayacak düzeyde düşük olduğu" belirtildi. Uzmanlar ıspanak, marul ve pırasa gibi lifli gıdaların açıkta yetişmesinden ötürü radyoaktiviteden ilk etkilenecek besinler olduğunu belirtirken, radyoaktif iyodinin insan vücuduna fazla alınması durumunda tiroid kanseri riskinin artabileceğini kaydediyor. Açıklamada, Pekin ve Tiencin'de son günlerde yağan yağmur nedeniyle radyoaktif maddelerin sebzelere bulaşmış olabileceği belirtildi.

Bakanlık, Japonya'nın Fukişima nükleer reaktöründeki tehlikeden sonra Çin'in doğu sahilleri başta olmak üzere birçok bölgede gıdalarda radyoaktif madde kontrolü yapıyor. Uzmanlar halkın şu anda rahatlıkla bu besinleri tüketebileceğini, çok düşük seviyedeki iyodin 131 maddesinin insan sağlığına zarar vermeyeceğini kaydediyor. Çin'de ilk olarak kuzey bölgelerde iyodin 131 tespit edilmiş, ardından toplam 21 bölge ve eyalette düşük seviyede izotop sezyum 137 ve 134 radyoaktif maddeleri görülmüştü. Yetkililer, tespit edilen bu maddelerin "oldukça düşük seviyede bulunduğunu, insan ve çevre sağlığına zararlı olmadığını" duyurmuştu.

 

Güney Kore'de okullar radyasyon yağmuru endişesiyle kapatıldı

Güney Kore'de radyasyon yüklü yağmur endişesiyle 100'den fazla okulda eğitime ara verildi. Yetkililer, başkent Seul yakınındaki Gyeonggi vilayetinde 126 okulun kapandığını, 43'ünde ise ders saatlerinin kısaltıldığını söylediler. Gyeonggi Eğitim Dairesi'nden yapılan açıklamada, bugün okulların açılma kararının, okul yönetimlerine bırakıldığı belirtildi. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı da, bugün Gyeonggi dışında da birkaç okulda eğitime ara verildiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler