Atalay gündemi değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan'ın Leyla Zana'yla Kürt sorununu konuşmasıyla ilgili olarak ''Konuşulmasından memnunuz" dedi.

Atalay gündemi değerlendirdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2012 - 13:07

Atalay, Ankara Sanayi Odası'nın 18. Gündem Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye tarafından düşürülen uçak konusundaki teknik incelemelerin sorulması üzerine Atalay, son gelişmeler için yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yapacağı konuşmasının takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Hükümetin terörle mücadele konusunda 2014 yılı planları olduğu yönünde haberler yer aldığının anımsatılması ve tarihin neden 2014 olarak belirlendiğinin sorulması üzerine Atalay, ''Biz öyle bir şey söylemedik, 2014 diye. Bizim çalışmalarımız o konuda kesintisiz sürüyor. Öyle bir tarih vermedik'' dedi.

Atalay, Kürt aydınların ''Barış artık gelsin'' şeklinde ortak açıklamaları bulunduğunun anımsatılması üzerine de şöyle konuştu:
''Biz bu konuların demokratik süreçler içinde, düşünce bazında görüşülmesinden, konuşulmasından memnunuz. Leyla Zana ile ilgili Sayın Başbakanımızın, Sayın Zana'yı kabulünden sonra bu konuda doğrusu çok yorumlar yapıldı, değerlendirmeler oldu. Biz şiddet içermeyen, terör içermeyen demokratik çözümler içeren düşünce beyanı olan bu tür değerlendirmelerden memnunuz. Bunlardan faydalanırız, bizim dileğimiz Kürt aydınları arasında da siyasetçileri arasında da bu tür konularda rahat görüşme, konuşmalar gelişsin. Tek şart şiddet ve terör taşımasın.''

''14 Temmuz özel bir tarihe işaret ediyor, dikkat çekici''

BDP'nin 14 Temmuz'da Diyarbakır'da yapmayı istediği mitinge izin verilmemesinin anımsatılması üzerine de Atalay, konunun İçişleri Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği ile ilgili olduğuna işaret etti.

Atalay, ''Valiliğin bir açıklaması oldu, tekrar değerlendiriliyor. Vakit var. Biliyorsunuz 14 Temmuz özel bir tarihi işaret ediyor. O tabii dikkat çekici. Onun dışında doğrusu demokratik ortamlarda toplantı, gösteri hakkını kullanmak vatandaşların kendi hakkıdır, yeter ki kurallara uysunlar. Ama Valiliğin ret sebebi olarak hem geçen sene Silvan terörünün yıl dönümü, hem de demokratik özerklik gibi içeriği doldurulmayan, saçma diyebileceğimiz bir şeyin yıl dönümü olduğu için valilik izin vermemişti'' diye konuştu.

Atalay, ''Erdoğan ile Zana'nın görüşmesi sonrasında bazı iddialar gündeme geldi. Zana taleplerini Öcalan'a atıfta mı bulunarak dile getirdi'' sorusunu yanıtlarken de görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini, sonuçlarının da olumlu olduğunu ifade etti.
Bu tür diyaloglarda fayda gördüklerini dile getiren Atalay, demokratikleşme alanında şu günlerde Türkiye'de çok önemli gelişmeler olduğunu kaydetti.

Yasama yılının son ayı olan Haziran'ın çok verimli geçtiğine, önemli yasalar çıktığına işaret eden Atalay, bu çerçevede Kamu Denetçiliği Kurumu ve İnsan Hakları Kurumu kurulduğunu anımsattı. Üçüncü Yargı Paketi'nin önemli bir reform paketi olduğuna vurgu yapan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu demokratikleşme anlamında ileri bir adımdır. Yasama yılının son yasalarından birisi olarak çok önemli görüyorum. Özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Özellikle bundan sonra soruşturma kısmıyla ilgili dava açılma safhasına kadar usul tamamen değişti. Tutuklamalar, tutuklu yargılamalar neredeyse bu yasayla istisnai uygulama haline geldi. Basın yoluyla işlenen suçlar vardır, davalarla ilgili haber yapan basın mensuplarını ilgilendiriyordu. 5 bin civarında açılmış dava vardı, onların hepsi ertelendi bu üçüncü yargı paketiyle. Adli kontrol mekanizması geldi, bizim beklediğimiz yaklaşık 10 bin kişi adli kontrolden faydalanacak ve cezaevinden çıkacak. Yargı süreçlerinin hızlanması sağlandı.

Üçüncü Yargı Paketimiz henüz genişçe tartışılmış değil ama demokratikleşme anlamında önemli. AİHM boyutu var. Soruşturmaların olağanüstülükten çıkartılması gibi önemli adımlar var. Yargının eline yeni imkanlar verildi, yorum yargının, yargıya geniş bir alan tanındı. Tutukluluk talebi veya kararı, süreleri vardı onların hepsi kaldırıldı, yargıya daha geniş alan tanınmış oldu.''
 

''Suriye konusunda uluslararası camia gecikiyor''

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın başlattığı yeni sürecin hatırlatılması ve ''Hükümet bu süreçten mutlu mu'' diye sorulması üzerine de Atalay, Türkiye'nin Suriye konusunda uluslararası camiayla birlikte hareket etmeyi önemli gördüğünü vurguladı.

Paris'te dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan Suriye toplantısını hatırlatan Atalay, ''Bütün konular uluslararası camiayla yürütülüyor. Suriye konusunda Dışişleri Bakanımız gerektiğinde açıklamalar yapıyor. Benim şahsi fikrim, Suriye konusunda uluslararası camia gecikiyor. Orada katliamlar, şiddet artıyor ve Annan'ın şu anda yürüttüğü sürece biz destek verdik başından ama benim şahsi görüşüme göre sadece zaman harcama gibi görülüyor'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler