'Atama klavuzu hukuka aykırı'

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin il içi yer değiştirmesi politikasını, hukuka uygun olarak yürütmesinin Anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 28.07.2012 - 09:22
Abone Ol google-news

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, 2012 yılı için yayımlanan "Öğretmenlerin İller Arası Yer Değiştirme Kılavuzu ve Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı yer Değiştirme Kılavuzuna" ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Kılavuzda hukuka aykırı bazı hükümler ve eksiklikler bulunduğunu savunan Eğitim Sen, bu durumun kılavuz hükümlerinin uygulanması sırasında sorunlara neden olacağını vurguladı. 1 Temmuz tarihinde görev yaptığı ve ikamet ettiği ili terk eden binlerce öğretmenin baştan mağdur edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Çok sayıda öğretmen yer değiştirme kılavuzunun yayımlandığından haberdar değildir. Sürenin kısa tutulmasından dolayı, haberdar olanların da bir bölümü ya başvuramayacak ya da başvurusunu onaylatamayacaktır. Bu nedenledir ki son başvuru süresi uzatılmalıdır" denildi. Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin il içi yer değiştirmesi politikasını, hukuka uygun olarak yürütmesinin Anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Atamalarda 3 yıllık süre hesabının 15 Eylül olarak açıklandığının altı çizilen açıklamada, "2009-2 Öğretmenlik İçin Atama ve Başvuru Kılavuzu"na göre başvurusu kabul edilen öğretmenlerin 14 Eylül 2009 tarihi itibarı ile atandıkları ve 15 günlük süre sonrasında görevlerine başladıkları, 15 Eylül tarihi itibariyle de 3 yıllık sürelerinin dolmadığı kaydedildi. Bu durumun 2009 yılının 14 Eylül tarihi itibarı ile ataması yapılan öğretmenleri açıkça mağdur ettiğinin belirtildiği açıklamada, bu uygulamanın gerçekleşmesi halinde iller arası atama için öğretmenlerin 4 yıl beklemek zorunda kalacaklarları vurgulandı. Kılavuzun Tercihler bölümünde yer alan "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinden, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü" mezunu olanların ilkokulları tercih edebilecekleri düzenlemesinin de hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığının savunulduğu açıklamada, "6287 sayılı yasa ile ilkokullar 4 sene olup, sınıf öğretmenlerinin görev alanıdır. Branş öğretmenlerinin bu alanda görevlendirilmesi, sınıf öğretmenlerinin görev alanlarını daraltacağı gibi, Talim Terbiye Kurul kararlarına da açıkça aykırıdır" denildi.

Son başvuru süresi uzatılmalı

Tercih edilecek eğitim kurumlarının ilanı konusundaki endişelerin giderilmesi için, atama komisyonunda sendika temsilcilerine yer verilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu tespitlere yer verildi:

"Yaz tatili nedeniyle 1 Temmuz tarihinde görev yaptığı ve dolayısıyla ikamet ettiği ili, ilçeyi veya köyü terk eden binlerce öğretmen baştan mağdur edilmiştir. Okul Müdürlükleri herhangi bir bilgilendirmede bulunmadığı gibi, öğretmenlerin okul müdürlerine bildirimde bulunması gerektiği ilan edilmiştir. Çok sayıda öğretmen yer değiştirme kılavuzunun yayımlandığından haberdar değildir. Sürenin kısa tutulmasından dolayı, haberdar olanların da bir bölümü ya başvuramayacak ya da başvurusunu onaylatamayacaktır. Bu nedenledir ki birinci aşamanın 17 Ağustos, ikinci aşamanın 27 Ağustos olarak belirtilen son başvuru süreleri, İller Arası Yer Değişikliği süresinin de uzatılması gözetilerek makul bir süre uzatılmalıdır. Söz konusu kılavuzda, "Sağlık Durumuna, Eş Durumuna ve Genel ve Özel Hayatı Etkileyen Nedenlere" bağlı yer değişikliklerine yer verilmiş olmasına rağmen, kılavuzun dayanağı olan yönetmelikte yer alan öğrenim durumu yer almamıştır. Öğrenim durumunun bunun dışında bırakılması haksız ve hukuk dışıdır. Yıllardır uygulanan ve genel ilke haline gelen il emrine atama işlemine kılavuzda yer verilmemiş olması, özür gurubu öğretmenlerine zorla işsizleştirmeyi dayatmaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler