Atatürk rölyefi bitiyor
İzmir'de Buca Belediyesi tarafından yaptırılan 40 metre yüksekliğindeki Atatürk rölyefinin bu ay sonunda tamamlanacağı söyledi. 1 yıldır proje çalışmlarının sürdüğü rölyefi 25 kişilik ekip hazırlıyor.
Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, bir yıldır süren çalışma ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şeboy, 40 metre yüksekliğindeki rölyef açıldığında Rio De Janerio'da bulunan 38 metre yüksekliğindeki Kurtarıcı İsa Heykeli'nin dünyadaki büyük heykeller sıralamasında 11. sıraya düşeceğini söyledi.
Proje çalışmalarının 1 yıl sürdüğünü, yapımında 25 kişilik teknik kadronun çalıştığı heykelin 3 milyon 200 bin TL'ye mal olacağını anlatan Şeboy, şöyle dedi:
''Atatürk rölyefi Çaldıran Mahallesi taş ocakları mevkisinde kaya zemini üzerine işlenerek yapılıyor. Tepenin Yeşildere Çevre Yolu'na bakan ön yüzüne püskürtme beton tekniği ile yapılan rölyef 40 metre yüksekliğinde ve 3 boyutlu olacak. Tahmini olarak 50 ton çelik hasır, 500 metre küp püskürtme beton ve 300 tondan fazla çelik konstrüksiyon kullanıldı.''
Buca'ya daha önce dev bir Mevlana heykeli yaptıklarını, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal gibi değerlerin de dünyaya tanıtılması gerektiğini belirten Şeboy, şöyle devam etti:
''Başka ülkeler masal kahramanları yaratıyorlar ve bu kahramanları pazarlıyorlar. Bizim bir değer yaratmamıza gerek yok, zaten bu değerlerimiz var. Bunların tanıtılması gerekir. Atatürk bir dünya lideridir. Bu kadar değerli bir lidere ancak böyle anıtsal projeler yakışır. Biz de Atatürk'e layık olan bir proje gerçekleştiriyoruz. Dünyanın her yerinde böyle projeler var. Brezilya'da İsa Heykeli, Amerika'da Özgürlük Heykeli ve Fransa'daki Eyfel Kulesi gibi anıtsal yapılar bulundukları ülkenin ismiyle anılıyor. Atatürk rölyefi de İzmir'i dünyada tanıtacak bir proje olacak. Dünyanın tanıdığı Atatürk ile İzmir'i tanıtacağız. Anıtsal projeler yapmamız lazım, Atatürk rölyefi en büyük Atatürk heykeli olacak ve dünya literatürüne gireceğiz.''
Heykel
''Atatürk Heykeli Projesi''nin teknik danışmanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Bölümü öğretim üyeleri yapıyor.
Anıtın inşa edildiği alan üzerinde detaylı jeolojik ve jeofizik etütleri yapıldı. Rölyefin konumlandırılacağı tepenin topografik fotogrametrik yöntemlerle kotları alındı. Heykeltıraş Harun Atalayman tarafından hazırlanan 1 metrelik maket, aynı fotogrametrik yöntemle tarandı. Üç boyutlu fotogrametrik tarama sonucu elde edilen verilerden, rölyef iç konstrüksiyonu ile tepe ile bağlantılarını sağlayacak yatay çelik konstrüksiyon kiriş bağlantıları tamamlandı. Hesap ve tasarımlarda Prof. Dr. Hikmet Aydın ve Prof. Dr. Yalçın Koca görev aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi