Atık borusu kazısında ortaya çıkan ören yeri

Burgaz Ören Yeri Kazı Başkanı Numan Tuna, "Datça Yarımada'sının en eski ve en geniş yerleşim yeri olan Burgaz Ören Yeri'ndeki antik kentin arkeolojik bulgularla eski Knidos olduğunu kanıtladık" dedi.

Yayınlanma: 06.09.2010 - 14:19
Abone Ol google-news

Datça'da, bir sitenin atık su borusu için yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan Gökova Burgaz Ören Yeri'ndeki eski Knidos olduğu iddia edilen antik kentte, kazı çalışmaları sürüyor.

Numan Tuna, gazetecilere yaptığı açıklamada, Burgaz Ören Yeri'ndeki bölgenin eski bir yerleşim yeri olduğunu belirterek, "Burası Datça Yarımadası'nın en eski ve en geniş yerleşim yeridir. Bütün arkeolojik bulgularda buranın eski Knidos olduğu kanıtlamıştır. Bugüne kadar ulaştığımız bulgulara göre Datça Yarımadası'nda ilk ticaret burada başlamış. Buradaki halk ticaretten elde ettikleri birikimlerle daha sonra Ege ve Akdeniz'in kesiştiği köşeye yani şimdiki Knidos'a taşınmış" diye konuştu. Eski Knidos'un M.Ö 400. yüzyılda kurulduğunu ifade eden Tuna, şunları söyledi:

"M.Ö 400. yılında burası yerleşim alanı ve liman bölgesi olarak kurulmuş. Datça Yarımadası'nın verimli toprakları olmadığından, Knidoslular ekmeklerini denizden çıkarmışlar. Kaptan kılavuzculuk yapmışlar. Özellikle Batı Akdeniz'in kılavuz kaptanları meşhur Knidoslular. Dolayısıyla denizcilikle geçiniyorlar. O yıllarda Datça şarap ihracatı konusunda önemli bir merkez ve Akdeniz'deki şarap piyasasının yüzde 40'ına sahip."

Tuna, eski Knidos olarak bilinen bölgede yerleşim alanı ve liman kalıntılarını ortaya çıkardıklarını hatırlatarak, kazının esas vurgusunun eski Knidos'u kanıtlamak olduğunu ifade etti. Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eski Knidos'u kanıtlamak için bir defa tabaka kazısı yaptık. İkinci önemli vurgumuz ise, sivil yaşama yönelik odaklanmıştık. Konut alanlarını kazdığımız için konut bilgileri olarak 4 tane daha ev planı anlaşıldı. Bir de limana doğru sınırları belirledik, bu da az şey değil. Günlük yaşamın, kap kacağı, konut alanları, tapınma eşyaları, ana tanrıça heykelleri çıktı. Geçen seneki yıllara göre elimizdeki bilgiler daha da zenginleşti. Ve bütün arkeolojik bulgularda bölgenin 'Eski Knidos' olduğunu kanıtladık."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler