Atlar Gazi Koşusu için 89. kez startta

Türk yarışçılığının en büyük derbisi bugün 17.15’te Veliefendi’de koşulacak.

Yayınlanma: 28.06.2015 - 00:11
Abone Ol google-news

Büyük gün geldi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 89 yıldır kesintisiz düzenlenen, Türk yarışçılığının derbisi Gazi Koşusu bugün Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleşecek. Çim pistte yapılacak ve 2015 yılının şampiyon tayını belirleyecek 2400 metrelik koşunun birincilik ikramiyesi 1.350.000 TL. 3 yaşlı İngiliz taylarına mahsus bu önemli koşuya 22 tay (5 dişi) iştirak edecek. Saat 17.15’te başlayacak koşuda Oğlum Berat, My Başkan, Güngör Baba ve Renk isimli taylar biraz daha ön planda görülse de yarışın net bir favorisi yok. Dişi taylardan da Tatvan İncisi jokeyi Selim Kaya’yla şans verilen taylardan. Koşuya üç bayan at sahibi de taylarıyla iştirak edecek. (Deniz Kurtel, Gülçin Kundakçı, Hatice Esin Köseli). Heyecanlı bir yarış günü bizleri bekliyor. Yarış saati geldiğinde her zaman olduğu gibi nefeslerimizi tutacağız. Dileğimiz atların yere sağlam basmaları. Geçen yılki Gazi Koşusu’nu Blaze to Win, jokeyi Halis Karataş ile kazanmıştı.

 

Dünyanın en önemli yabancı jokeyleri geldi

Türk jokeylerin arasında iki de yabancı isim olacak. Hayrullah Doğan’ın Seddifi isimli safkanına Olivier Peslier, Deniz Kurtel’in Lucky Moment isimli safkanı Antonio Gallorda binecek. Dünyaca ünlü Olivier Peslier, ülkemizde daha önce 12 kez start alıp 1 birincilik, 2 ikincilik, 1 üçüncülük, 2 kez de dördüncülük elde etti. Gallardo da ABD’de bu yıl 634 koşuda 147 birincilik kazandı. Bugün yapılacak İstiklal Savaşı Koşusu’na 13 (4 yaşlı Arap Atı), Zübeyde Hanım Koşusu’na 16 (4 yukarı İngiliz atı), Nene Hatun Koşusu’na 17 (3 yaşlı safkan dişi İngiliz tayı), Anafartalar Koşusu’na 18 (3 yaşlı safkan İngiliz tayı) tay kayıt edildi.

 

Safkanlar 1 kez katılıyor

Gazi Koşusu’nun en önemli özelliği, 3 yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında bir kez katılabilmeleri. Bu koşuyu kazanan safkan, yılın en başarılı atı unvanına sahip olup yarışçılık tarihinde farklı bir yer kazanıyor.

 

İşte büyük yarışın enleri

- Kendisi ve yavruları kazanan atlar: Cap Gris Nez: (Yılmazkaya), Karayel: (I. Seren ve Cartegena), Akkor: (Toraman) ve George Thomas: (Caprice).

- Yavruları en çok kazanan aygırlar; Cihangir: Atlıhan, Melikşah, Kayarlı, Pikehan, Minimo ve Akkor’la 6 defa, Wings Of Song: Beau Brummel, Mirage, İcaros, Beau Monair ve Helene de Troia ile 5 defa, Onyx II: Özdemir, Tomru, Şilem, Taşpınar ve Konca ile 5 defa.

- Yavrusu en çok kazanan kısrak: Fleche d’Or: Beau Brummel, La Fleche, Beau Monair ile 3 defa. Eküri biten Gazi Koşuları; La Fleche - Cantatrice (1956), Hafız - Kapkara (1986), The Best - I. Thunder Bold (1993)

- En iyi derece: 2,26,22 ile Özdemir Atman’ın sahibi olduğu Bold Pilot’a aittir. Bold Pilot, Halis Karataş ile 1996 yılında kazanırken bu dereceyi aşan olmadı.

- En fazla kazanma başarısını gösteren jokey: Mümin Çılgın; Helene De Troia (1960), Apaçi (1965), Nadas (1974), Dr. Seferof (1979), Dersim ( 1981), Uğurtay (1985), Hafız (1986), Top Image (1988) ve Abbas (1991) ile 9 kez.

 

Ata’nın emriyle başlayan koşu

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında emir vererek Gazi Koşusu’nun düzenlenmesini istedi. At yarışlarının modern toplum için ‘sosyal’ bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Atatürk Ali Muhiddin Hacıbekir’in sahibi olduğu Neriman’ın 1927 yılında kazandığı Gazi Koşusu’nu da İsmet İnönü ile birlikte izlemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler