Ay masumdur

ABD'de Gallup'un yaptığı bir araştırmaya göre her dört Amerikalı'dan üçü hayalet, cadı, astroloji gibi bilimsel temeli olmayan bir kavrama inanıyor.

Yayınlanma: 10.04.2015 - 11:37
Abone Ol google-news

Son 30 yılda yapılan düzinelerce ankete göre her on Amerikalı'dan dördü insanların son 10.000 yılda yaratıldığına inanıyor. Yine Amerikalılar'ın %4'ü Apollo astronotlarının Ay'a ayak basmadığına inanıyor. Son okuduğum bir makalede insanların neden bu tür hurafelere yani bilimsel temeli olmayan inançlara sahip olduğunu araştırıyordu. Özellikle dolunay ile ilgili olanlar ele alınmıştı. Araştırmacı da onun üzerine makale hazırlamıştı. Sonunda da soruyordu; neden halk bilim insanlarının söylediklerine inanmaz?

Hepimiz duyarız, dolunay ile bir çok konunun yakından ilgisi vardır. Birkaç örnek sayalım; dolunayda ameliyat yapılmaz çünkü çok kan akar, dolunayda doğum daha çok olur, hastahanelere başvuru dolunay zamanı daha fazla olur, dolunayda insanlar delirir ve katiller adam öldürür, regl döneminin Ay ile yakın ilgisi vardır gibi. Ben buna "Ay Deliliği" derim, ve bu konuda bir sunumum vardır. ABD'de çok ilginç araştırma yapıyorlar. Örneğin bir kentte meydana gelen tüm doğumların veya hastahaneye yatanların tarihinde Ay'ın evresi nasıl diye bakıyorlar ve sonuçta hiç bir ilişkinin olmadığı ortaya çıkıyor. Bizim hastahanelerde bu tür kayıtlara ulaşmak olası mı bilmiyorum, doktor arkadaşlarım bu tür verileri bulabilirlerse bu tür çalışmalar bizde de yapılabilir.

Bu saçma inançlar nereden kaynaklanıyor sorusunun da bir çok yanıtı var ama ben bir tanesini anlatayım. Kötü bir olay meydana geldiğinde insanlar yukarıda dolunayı görünce ona bağlarlar, eğer Ay'ı görmezlerse akıllarından bile geçirmezler. Bu konuda benim de bir deneyimim var, sevdiğim bir öğrencim ile bir TÜBİTAK etkinliğindeydik ve bana "hocam, kolumdaki saate ne zaman baksam tam saat başını gösteriyor, çok ilginç" dedi. Ben ise güldüm, biraz takip ettim: Öğrencim kolundaki saate o kadar sık bakıyordu ki, baktığının farkında değildi ve aklında sadece saat başı olduğunda baktığı kalıyordu. İnsan beyni tuhaf çalışır derim her zaman, sizi bu tür inançlara beyniniz götürür, başka bir şey değil.

Tüm bunları yazmamdaki neden geçende reytingi yüksek bir kanalda iki kez dinlediğim bir haberden de kaynaklanıyor. Gök olayından 4-5 gün sonra meydana gelen Fransa'daki uçak kazasına, güneş tutulmasının neden olduğu vurgulanıyordu. Bu tür inançlar Asurlular ve Babilliler zamanından bu yana sürüp geliyor. Gökyüzünden size hiç tehlike gelmez, ama bu tür inançlarınızdan dolayı siz tehlikedesiniz, unutmayın. Güneş'in, Ay'ın hiç suçu yok, onlar masum, lütfen unutmayınız. Gökyüzüne bakıp mutlu olmak varken neden tüm kötü olayları oradan bekleyelim? Sevgilerimle...



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler