Aydın'da zirai mücadele çalışmaları

Aydın Valiliği, çiftelere zirai mücadelenin uygun ilaçla, uygun dozda, uygun zamanda ve uygun yöntemle yapılması için uyarıda bulundu.

Yayınlanma: 28.08.2009 - 08:51
Abone Ol google-news

Aydın Valiliği çiftçileri, zirai mücadelenin uygun ilaçla, uygun dozda ve zamanında yapılması konusunda uyardı. Aydın Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, tarımda zirai mücadele ilaçlarının bilinçli kullanılmasının, dünyada ve Türkiye'de insan nüfusunun doyurulabilmesi için şart olduğu belirtildi. ''İnsanların, ürettiklerini değil, hastalık ve zararlılardan koruyabildiklerini tükettikleri'' belirtilen açıklamada, bitki hastalık ve zararlılarıyla mücadele yapılmadan sağlıklı ve bol ürün elde etmenin mümkün olmadığına işaret edildi.

Zirai mücadele ilaçlarının bu faydalarının yanında bilinçsiz kullanım durumunda birçok zararlara neden olduğu uyarısında bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''Bunun için de modern zirai mücadelenin kuralı, uygun zamanda, uygun dozda, uygun ilaçla ve uygun yöntemle ilaçlamadır. Bilinçsiz yapılan ilaçlamalar sonucu toprak, su ve hava kirlenmekte, faydalı böcekler ölmekte ve doğal denge bozulmaktadır. Bitkilerde kalıntı problemleri nedeniyle yaş meyve sebze ihracatında ciddi problemler yaşanmaktadır. Zirai mücadele ilaçlarıyla bulaşık yemlerle beslenen hayvanların etlerinde ve sütlerinde pestisite rastlanılmakta, kirli sularda yaşayan balıklarda kalıntı sorunu ortaya çıkmaktadır.''

Açıklamada, insan gıdalarına bulaşan pestisitlerin vücutta biriktiği ve ileri yaşlarda değişik hastalıkların çıkışını hızlandırdığı ifade edilerek, bilinçsiz kullanılan tarım ilaçlarının aynı zamanda ilin ana geçim kaynaklarından olan arıcılığı da tehdit ettiği belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 12 Şubat 2009 tarihinden itibaren zirai mücadele ilaçlarının reçetesiz satışını yasakladığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Hastalık ve zararlılarda mücadelede, takvime dayalı ilaçlamalar yerine ekonomik zarar eşiği gözetilerek mücadele yapılmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca bilinçli ilaç kullanımını teşvik amacıyla 'İyi Tarım' uygulamalarına geçen çiftçilere dekar başına 18 lira destek verilmektedir. Ayrıca Sertifikalı Tarım Danışmanlığı sistemi getirilmiş olup, Sertifikalı Tarım Danışmanı çalıştıran çiftçilere 225 lira destek verilmektedir.''
 

Kayıt defteri tutma zorunluğu

Özellikle Rusya Federasyonu'yla yaşanan sıkıntılardan sonra 2009 yılı itibariyle tüm yaş meyve sebze üreticilerinin kayıt altına alınması için çiftçilere kayıt defteri tutma zorunluluğu getirildiğine de işaret edilen açıklamada, Tarım İl Müdürlüğü tarafından üreticilere ücretsiz olarak ''Üretici Kayıt Defteri'' dağıtıldığı kaydedildi. Açıklamada, bilinçli ilaçlamayı sağlayacak entegre mücadele uygulamalarına dahil olmak için İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri'nden yardım alınması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler