Aydınlar açlık grevine dikkat çekti

Çok sayıda aydın, sanatçı, siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve yazar, yaklaşık 700 tutuklunun katıldığı ve 50 gündür süren açlık grevlerine dikkat çekmek için harekete geçti.

Yayınlanma: 01.11.2012 - 14:56
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve AKP hükümetine seslenen aydınlar “Henüz vakit geçmemişken bir çözüm bulunmalı, toplumsal tarihimize ve vicdanlarımıza başka bir kara lekenin sürülmesini engellemek için hemen adım atılmalıdır. Aksi halde ölümlerden Başbakan sorumlu olacaktır” dediler.

Taksim Hill Otel’de dün bir araya gelen, aralarında Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Mehmet Bekaroğlu, Aydın Engin, Yıldız Ramazanoğlu, Murathan Mungan, Adnan Özyalçıner, Prof. Dr. Fatma Gök, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Ufuk Uras, Sebahat Tuncel’in de bulunduğu aydın, sanatçı, yazar ve akademisyenler bir basın toplantısı düzenledi. Yazar Yaşar Kemal, 1996 ölüm orucu sürecinde Mehmet Bekaroğlu ve Zülfü Livaneli ile arabuluculuk yaptıklarını anımsatarak, “Bu çocuklara çok zulüm yapmışlardı ve çocuklardan bir kısmı öldü, bir kısmı kaldı. O devirde yine devletin başında olanların hepsinin suçu vardı, bugün de var. Yarın ölüm orucunu babaları tutacak, çocukları tutacak. Bunu önleyemeyenler kendilerinden olan bir nesli yok edecekler” dedi.

Mehmet Bekaroğlu da bir ülkede hak arama aracı olarak ölüm oruçlarının seçilmesinin, buna mecbur kalınmasının çok acı olduğunu vurguladı. Sanatçı Zülfü Livaneli de “Başbakan, lütfen uslübunuz değiştirin, taleplere kulak verin, acılar dinsin” diye seslendi.

Anason kokusunun tek anlamı var

Gazeteci Aydın Engin ise özetle şunları söyledi:
“Açlık grevinde olanların anadilde savunma ve İmralı’daki tecritin kaldırılması talepleri var. Bu iki talebin yalnızca açlık grevine yatanların talebi değil, hükümetin de gündemine aldığı konular. ‘Bunlar manasız talepler, bu taleplerle açlık grevleri yapılmaz’ diyenlerin galiba gazete okumaları ve abdest tazelemeleri gerekiyor. Ölüm oruçlarında 40. gün kritiktir. Soluklarda anason kokusu duyulmaya başlar. 7. haftanın sonunda ağızdan gelen anason kokusu çevrenizdekiler tarafından du duyulmaya başlar. Anason kokusunun duyulmasının bir tek anlamı vardır, bedende geri dönülmez sakatlıklardır.”


Oturma eylemi

Taksim Tramvay Durağın’da Vedat Türkali’nin “Açlığı bitirmek insanlığı başlatmaktır” çağrısı ile bir araya gelen ve aralarında Nur Sürer, İlkay Akkaya, Eşber Yağmurdereli, Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar,  Orhan Aydın, Feryal Öney, Mustafa Alabora, Vedat Yıldırım, Yusuf Çetin, Kazım Öz, Semir Aslanyürek, Şebnem Sönmez, Fırat Tanış, Bülent Çolak’ın bulunduğu çok sayıda sanatçı oturma eylemi yaptı. Eylemde, sanatçılar cezaevinde açlık grevinde olan tutukluların mektuplarını okudular. Eyleme sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Türkali’nin ses kaydı dinletildi. Türkali’nin hükümete seslendiği bildiride, “Devlet pazarlık etmez diyor sayın Başbakan. Devlet vatandaşına zulüm de etmez sayın Başbakan. Kimsenin sizden pazarlık beklediği yok. Çözüm yolunu açmanızı, kanı durdurmanızı, ölümlere son vermenizi bekliyoruz” denildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler