Aziz Sancar, kız çocuklarını bilim eğitimine teşvik etmek için Türkiye'ye geliyor

Nobel Ödüllü Türk bilim adamı Prof. Aziz Sancar, Türkiye’de düzenlenecek olan ve kız çocuklarının STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitimine teşvik edilmesini amaçlayan proje için Türkiye’ye geliyor.

Yayınlanma: 07.03.2016 - 16:27
Abone Ol google-news

Nobel Ödüllü Türk bilim adamı Prof. Aziz Sancar liderliginde gerçekleştirilecek proje kapsamında Türkiye’nin 7 farklı şehrinde toplamda 700 kız çocuğu, STEM eğitimi hakkında bilgilendirilecek. İstanbul’dan Ardahan’a kadar 7 ilde gerçekleştirilecek olan projenin Şanlıurfa ayağında Suriyeli mülteci kız çocukları da projeye dahil edilecek.

2015 yılı içerisinde Kimya dalında aldığı Nobel ödülüyle dünya bilim tarihine gecen bilim adamı Prof. Aziz Sancar, kız çocuklarını bilim ve teknoloji eğitimine teşvik etmek için hazırlanan uluslararasi eğitim projesine imza atıyor. Ankara, Ardahan, İstanbul, Mersin, Uşak, Şanlıurfa, Zonguldak şehirlerinde düzenlenecek olan proje kapsamında 700 kız çocuğu, bilim-teknoloji alanında eğitim almaya teşvik edilecek ve bu konuda bilgilendirilecek.

Konu hakkında açıklamada bulunan Harriet Fulbright Institute CEO’su ve 'Girls in STEM' projesinin geliştiricisi Gökhan Coşkun; “Kız çocuklarının eğitimi ve isgücüne teşvik edilmesi konusuyla yakından ilgileniyor ve Prof. Aziz Sancar hocamızın da bu konuya verdiği önemi biliyordum. Projemizin detaylarını Sayın Sancar’la paylaşıp, Türkiye’deki kız çocuklarının eğitim ve istihdama özendirilmesi konulu projeyi geliştirmek istedik. Projedeki amacımız; ilköğretim 6. sınıfa giden kız çocuklarının STEM eğitimine merak duymalarını sağlamak, bilim ve teknoloji ile ilgili dünyadaki uygulama ve yenilikler hakkında, Türkiye-Güney Kore ve ABD arasındaki değişim programlarıyla mümkün olan en erken yaşta tanışmalarını sağlamak” diye konuştu.

Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 142 ülke arasında 125’inci sırada yer alan ülkemizde; erkek nüfus; eğitim ve işgücüne katılımda kadınların önüne geçmektedir. Üniversite okuyan erkek öğrenci sayısının kız öğrenci sayısına oranla yüzde 11 daha fazla olduğu ülkemizde kız çocuklarını okumaya teşvik etmek ülke ekonomisi için de büyük katkı sağlayacaktır. Yapılan araştırmalara göre; ilköğretim ve liseye giden kız öğrenci sayısı yüzde 1 arttığında ülkemizde kişi başına düşen milli gelir yüzde 0.3 puan yükselmektedir.

STEM eğitiminin onemi ve teşvik edilmesi konusunda açıklamalarda bulunan Gökhan Coşkun; kadınların iş gücüne katılım oranlarının eğitim seviyeleriyle orantılı bir yükseliş gösterdiğinin altını çizdi. Coşkun; “Örneğin; okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılımı yüzde 17 seviyelerindeyken, yüksek öğrenim mezunu kadınların işgücüne katılımı yüzde 72’ye yükselmektedir. Bu da kız çocuklarının eğitiminin ne kadar önemli olduğunun en somut göstergesidir” dedi.

 

Suriyeli mülteci kız çocukları da proje kapsamında olacak

Suriyeli mülteci kız çocuklarının eğitimi konusuna da değinen Coşkun; “Suriyeli mültecilere yönelik uygulamalariyla dünyaya ornek olan Turkiye, küresel bir kriz haline donusen mültecilerin eğitimi konusunda yapacagi calismalar büyük önem taşımaktadır. Türkiye’nin, Suriyeli mültecilerin dünya ile bütünleşmesini sağlamak adına, onlarin eğitim konusunda sıkı çalışmalara imza atması gerekmektedir. Aziz Sancar STEM eğitim kamplari projesiyle, Suriyeli göçmen kız çocuklarının eğitimine dikkat çekmek ve ulaşabildiğimiz kadar kiz çocuğuna ulaşarak bir nebzede olsa onlarin yasadigi travmadan uzaklasmalarina katkıda bulunmayı amaçlamaktayız” diye konuştu.

Nisan 2016’da başlayacak olan Girls in STEM projesi Mayıs 2016’da sonlanacak. Projeye ilişkin detaylar, 8 Mart 2016 Salı günü Taksim Intercontinental Otel / Bosphorus Salonu’nda saat 15.00’da basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Türkiye’nin 7 farklı bölgesi 7 ilinde düzenlenecek olan proje kapsamında 6.sınıfta okuyan 700 kız öğrenciye ulaşılacak. www.gisproject.com adresinden başvuruların sağlanacağı olan Aziz Sancar Girls in STEM kamp programları ücretsiz olacak.

STEM kamp programları sonrasında, 7 ilden toplam 14 kız öğrenci STEM yaz okulu programına katılmaya hak kazanacaklar bu öğrencilerden 7’si bilimsel çalışmaları ve yeni teknolojileri keşfetmek adına ABD Silikon Vadisine, 7 öğrenci de Güney Kore Seul’e gidecekler. Aziz Sancar Girls in STEM projesi kapsamında kız çocuklarının STEM Eğitimine Özendirilmesi ve Sürdürülebilir Büyümeye Katkısı konulu uluslararasi konferans ve projenin ödül töreni, 24 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek ve Prof. Aziz Sancar projeye katılan kız öğrencilerle bir araya gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler