'Bakan biliyordu'

Tamöz, Ergin'in belgeyi ilk kez geçen yıl sorduğunu, ve yaptığı açıklamalarla da 'ikna' olduğunu açıkladı. Tamöz, Ergin'in bir yıl sonra kendilerini suçlamasını 'üzüntüyle' karşıladığını kaydetti.

Yayınlanma: 29.09.2011 - 09:43
Abone Ol google-news

Görevden alınan Deniz Feneri savcılarını mahkeme kararının üzerini kapatarak “yasayı ihlal etmekle” suçlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yapılan işlemden bir yıldır haberdar olduğu ortaya çıktı. Soruşturma savcılarından Mehmet Tamöz, yargılanmasına dayanak olacak olan belgeyi Ergin’in ilk kez geçen yıl kendisine sorduğunu, yaptığı açıklamalarla da Adalet Bakanı’nın “ikna” olduğunu açıkladı. Tamöz, buna karşın Ergin’in bir yıl sonra fikir değiştirerek kendilerini suçlamasını “üzüntüyle” karşıladığını kaydetti. Onuruyla oynanmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğinin altını çizen Tamöz’ün karara itiraz edeceği, sonuç alamaması durumunda ise ücretsiz izne ayrılacağı öğrenildi.

Tamöz; HSYK’nin, kendisi ve görevden alınan diğer savcılar Nadi Türkaslan ve Abdulvahap Yaren hakkında, mahkeme kararının üzerini kapatarak şüphelilerin ortağı olduğu şirket varlıklarına da el konulmasını sağladıkları ve evrakta tahrifat yaptıkları gerekçesiyle kovuşturma izni vermesine ilişkin “adalet.org” adlı site üzerinden 20 sayfalık bir açıklama yayımladı. Tamöz, sadece hâkim ve savcıların girebildiği bu site üzerinden açıklama yapmasının gerekçesini ise “Kovuşturma aşamasında yapacağım savunmamda da yargı mensubu meslektaşlarımın hukuki görüşlerine ihtiyaç duymamdan başka bir şey değildir” diye açıkladı. Suçlamaları reddeden Tamöz, dikkat çeken şu ayrıntıyı da anlattı: “Bu sürecin bu şekilde geliştiğini 2010 yılında Sadullah Ergin bilmektedir. Kendisi buna ilişkin soruyu Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan ismini de zikrederek tarafıma sorduğu da bilinmektedir. Bu süreci kendisi yakınen bilmektedir. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin de bilebilecek konumda olmasına rağmen sanki üç cumhuriyet savcısının da iddia edilen tahrifata katıldığı imajı yaratacak açıklama yapması da tarafımı oldukça üzmüştür.”


Ergin’in ikinci yanılgısı

Öte yandan Ergin, 5 Eylül 2011’de NTV canlı yayınında “Savcılarla ilgili şikâyet tutuklamalardan önce yapıldı” ifadesini kullanmıştı. Oysa Zahid Akman’ın avukatı, savcıları 27 Temmuz 2011’de HSYK’ye şikâyet etti. Akman ve Karaman ise 11 Temmuz’da tutuklandı. Yani Bakan Ergin’in dediğinin aksine HSYK’ye yapılan şikâyet tutuklamalardan önce değil, sonra yapıldı. Bu arada olayı eski Ankara Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ile yeni başsavcı İbrahim Ethem Kuriş’in de bildiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon