Bakanlık 'grip' deyip geçecek

Sağlık Bakanlığı, 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 463’ünde domuz gribi tespit edildiğini açıkladı. Domuz gribi vakalarında geçen yıla oranla artış yaşanmadığı belirtilen açıklamada, riskli gruplara ‘aşı olun’ uyarısı yapıldı.

Yayınlanma: 13.01.2016 - 23:31
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu’na göre bu sezonda, 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 1261’inde bir solunum yolu virüsünün tespit edildiği, bunlardan 463’ünde domuz gribi olarak bilinen İnfluenza A H1N1 olduğu belirtildi. Yapılan genetik analizlerde ise domuz gribi virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edildiği, ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı olmadığı kaydedildi. Hastaların 1261’inde bir solunum yolu virüsü, 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde İnfluenza B virüsü bulundu. Açıklamada, “Mevcut verilerin geçen yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. İnfluenza her yaşta görülebilir. Özellikle risk gruplarındaki kişilerde hastalık daha ağır seyredebilmekte hatta ölümlere neden olabilmektedir” denildi.

MASKE KULLANIN

1 - Özellikle risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir.

2 - Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir.

3 - Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler