Bankalar artan giderlerini, yurttaşın cebinden karşıladı
Eylül itibariyle son bir yılda bankacılık sektörünün işletme giderleri 2 milyar TL artışla 19.1 milyar TL'ye ulaştı. Bu dönemde bankalar yurttaştan komisyon, ücret ve hizmet gelirleri adı altında 12 milyar 600 milyon TL tahsil etti. Böylece bankaların vatandaştan aldığı ücret, komisyon ve hizmet gelirlerinin işletme giderlerini karşılama oranı yüzde 61.2'den yüzde 65.8'e yükseldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK)Eylül 2011 Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Raporu'na göre Eylül itibariyle son 1 yıllık dönemde bankacılık sektörünün işletme giderleri yüzde 11 artışla 19 milyar 145 milyon TL oldu. İşletme giderlerindeki artışta personel giderlerindeki 978 milyon TL'lik, kiralama giderlerindeki 205 milyon TL'lik, kredi kartları ve bankacılık hizmetlerine ilişkin promosyon uygulamaları giderlerindeki 170 milyon TL'lik artış etkili oldu. İşletme giderlerinde toplam 1 milyar 999 milyon TL'lik artış oldu. BDDK'nın raporunda "Büyüme sürecindeki bankacılık sektöründe, ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleriyle işletme giderlerini karşılama oranı son 1 yıllık dönemde yüzde 61.2'den yüzde 65.8'e yükselmiştir" ifadelerine yer verildi. Bankaların Eylül 2010-2011 döneminde faiz dışı gelirleri toplamı 20 milyar 327 milyon TL oldu. Toplam faiz dışı giderleri ise 26 milyar 353 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Komisyon ve hizmet gelirleri adı altında 12.6 milyar lira tahsil etti
Eylül 2011 itibariyle bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve kosimyonlardan elde ettiği gelir 12 milyar 600 milyon TL oldu. Komisyon, ücret hizmet gelirleri, 2010 yılı Eylül dönemine göre yüzde 20 oranında, 2 milyar 100 milyon TL tutarında artış gösterdi. Komisyon, ücret ve hizmet gelirlerinin bankaların toplam gelirine oranı son 1 yılda, 1.1 puan artışla yüzde 13.5'ten yüzde 14.6'ya yükseldi.
Bu dönemde kredilerden elde edilen ücret ve komisyonlar 362 milyon TL yükseldi. Kredilerden elde edilen ücret ve komisyonların yüzde 59'u nakdi kredilerden, kalan kısmı gayri nakdi kredilerden elde edildi. Esas olarak kredi kartı ücret ve komisyon gelirleri, sigorta komisyonları ile diğer komisyon ve hizmet gelirlerindeki artış nedeniyle bankacılık hizmet gelirinde 1 milyar 738 milyon TL'lik artış meydana geldi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi