Baro da hukuku askıya aldı

Ankara Barosu Yönetim Kurulu’nun, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Cenk Yiğiter’i avukatlık stajına kabul etmeme gerekçesi belli oldu.

Yayınlanma: 13.03.2017 - 21:43
Abone Ol google-news

Ankara Barosu Yönetim Kurulu’nun kararında Avukatlık Kanunu’nun olağan dönemlere ilişkin düzenlendiği ve OHAL döneminde çıkarılan KHK’ler söz konusu olduğunda uygulanmayacağı belirtildi. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre olağanüstü hal sırasında çıkartılacak KHK’ler ile olağanüstü halin ilanının amacı ve süresi ile sınırlı idari düzenlemeler yapılabileceği belirtilen kararda, Yiğiter’in ihraç edildiği 679 sayılı KHK’deki “Görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler” denildiği hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi:

OHAL varsa kanun yok...

“Bu kapsamda her ne kadar avukatlığa kabulde engelleri düzenleyen Avukatlık Kanunu’nda, kesinleşmiş mahkeme kararı veya disiplin kurulu kararı aranmakta ise de iş bu yasanın olağan dönemlere ilişkin olarak düzenlenmiş olduğu ve ilgilinin kamu görevinden ihracını düzenleyen 679 sayılı KHK’nin iptal edilmediği de dikkate alındığında, OHAL’in sona ermesinden sonra talebi halinde yeniden değerlendirilmesi düşüncesi ile oy çokluğu ile talebin reddine karar verildi.”

Karar, 3’e karşı 7 oyla alındı. Başkan Yardımcısı Ramiz Erinç Sağkan ile üyeler Hamit Baykara ve Çağrı Ayhan Şenel karşı oy yazdı. Karşı oyda, Avukatlık Kanunu’nda kesinleşmiş disiplin cezaları için geçerli bir engel olduğu, KHK ile kamu görevinden çıkarılanlara ilişkin bir düzenleme olmadığı belirtilerek Yiğiter’in talebinin kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Bu arada avukatlık stajı yapma talebi reddedilen Yiğiter bu karara itiraz etti. Yiğiter, Yönetim Kurulu kararının, karşı oy vermiş yönetim kurulu üyelerinin, kamuoyunda konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş avukat ve akademisyenlerin görüşleri, eleştirileri, sundukları hukuki argümanları göz önünde bulundurularak gözden geçirilmesini ve ret kararının kaldırılmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon