Başbakan'a ODTÜ'de protesto

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na (BTYK), ODTÜ'lü öğrencilerin protestosu damga vurdu.

Yayınlanma: 15.12.2010 - 09:20
Abone Ol google-news

TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ODTÜ'lü öğrenciler protesto gösterisi düzenledi. Toplantının yapıldığı binanın önünde eylem yapan öğrencilere Çevik Kuvvet polisleri müdahale ederken, polise kartopu ile karşılık veren öğrenciler biber gazı ile uzaklaştırıldı.

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü'nde toplantı devam ederken kapının önünde de bir grup üniversite öğrencisi toplanmaya başladı. Erdoğan'ın ODTÜ'ye gelişini protesto eden öğrenciler, "Tayyip üniversiteden defol", "Katil polis", "Katil AKP", "Üniversite öğrencisi AKP'ye teslim olmayacak", "Tayyip çakını bırak da gel" sloganları attı.

Öğrencilere eylemlerini bitirmeleri konusunda uyarıda bulunan polis eylemin sürmesi üzerine öğrencilere müdahale etti. Çevik Kuvvet ekipleri yaklaşık 15 öğrenciyi otobüslere bindirerek gözaltına aldı. Öğrencilere gözaltı sırasında plastik kelepçeler takıldığı görüldü.
Öğrencilerin bir kısmı ise, polise kartopu atarak protestolarına devam etti. Bunun üzerine polis, öğrencileri biber gazı kullanarak TÜBİTAK binasının önünden uzaklaştırdı.

Grup adına konuşan master öğrencisi Uğur Yıldırım, polisin İstanbul ve Ankara'da ''öğrencilere müdahalesini'' protesto ettiklerini ve ODTÜ'de polis istemediklerini söyledi.

 

Uzun eşşek oynadılar

Polis ekiplerinin kampüs dışına çıkmasını isteyen öğrenciler, protestoları sırasında polisin kalkanına sırtlarını dayayarak ''uzun eşek'' oynadı. Başbakan Erdoğan'ın binadan ayrıldığını duyan öğrenciler, ıslık ve alkışlarla protesto gösterisini sürdürdü. Burada açıklama yapan ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gökmen, öğrencilerin gözaltına alınmasını doğru bulmadıklarını ve serbest bırakılmalarını istediklerini söyledi.

Polisin öğrencilere biber gazı sıktığını ifade eden Gökmen, ''Bu şiddeti onaylamıyoruz. Polisin kampüs içinde olmasını doğru bulmuyoruz. Başbakanın buraya gelmesini toplantının burada yapılmasını kışkırtma olarak görüyoruz'' dedi.

ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Himmet Şahin, öğrencilerin gözaltı sürecinin ODTÜ'de devam ettiğini belirterek, ''Bu üniversite açılımı mıdır, bunu tekrar sorgulamak gerekiyor. Bugün gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmalarını talep ediyoruz'' diye konuştu. Öğrenciler, polis ekiplerinin kampüsten ayrılması üzerine eylemlerine son verdi. Protestolar sırasında kampüs içindeki bazı araçların zarar gördüğü gözlendi.

 

"Yükseköğretimde yapılacak bir hata ülkenin en az 100 yılına mal olur"

Protestolar devam ederken Erdoğan program kapsamındaki konuşmasını sürdürdü. Özel sektör, kamu, üniversite veya bireysel başvurularda ayırım gözetmeksizin getirilen yeni teşvikler sonunda, 2003-2009 arasında Türkiye'deki yerli patent başvuru ve tescillerinin yaklaşık 5 katına çıktığını kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''2003-2009 döneminde Türkiye'den yapılan uluslararası patent başvurularında ülkemiz, 7 ülkeyi arkasında bırakma başarısını gösterdi. İkili ve çok taraflı uluslararası bilimsel ve teknolojik işbirliklerinde de benzer başarılar elde etmeye başladık. Örneğin, Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı'ndaki performansımızı çok tartışmıştık. Hatta 7. Çerçeve Programı'na katılıp, katılmamakta tereddüt göstermiştik. Bugün itibariyle, 7. Çerçeve Programı'ndaki başarımız oldukça memnuniyet verici düzeydedir. Türkiye olarak, bu konudaki sorumluluklarımızı titizlikle yerine getirirken, aynı özeni, Avrupa Birliği Komisyonundan da bekliyoruz.

Öte yandan, bilim, teknoloji ve yenilik alanında bir Türkiye modelini, ülkemizin özgün koşullarını da göz önüne alarak hayata geçirmiş bulunuyoruz. Çalışmalar, tüm dünya ülkeleri tarafından izleniyor. Bilgi ve tecrübe birikimimizi talep eden ülkelerle paylaşıyoruz. Ürdün, Suriye ve Arnavutluk heyetleri için, ülkemizin bilim teknoloji ve yenilik sistemi, kamu araştırma merkezlerimizin çalışmaları, Ar-Ge ve yeniliğin desteklenmesindeki mekanizmalarımız ve temel yaklaşımlarımız konusunda kapsamlı eğitim programları düzenlendi.''

 

Serbest bırakıldılar

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'ndeki Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısı sırasında bina önünde protesto gösterisi yaptıkları için gözaltına alınan 26 kişi, serbest bırakıldı.

Protesto sırasında gözaltına alınan 26 kişi, akşam saatlerinde Ankara Adalet Sarayı'na getirildi.

Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan öğrenciler, serbest bırakıldı.

 

''Yükseköğretime özel önem veriyoruz"

Güneydoğu Asya ülkeleri, Balkan ülkeleri ve Mısır temsilcilerine 7. Çerçeve Programı'nın süreçleriyle ilgili birikimlerin aktarıldığını belirten Erdoğan, Birleşmiş Milletler tarafından 10 yılda bir düzenlenen ve 49 ülkeyi kapsayan En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın dördüncüsünün Türkiye'de gerçekleştirileceğini söyledi. Bu konferansta, katılımcı ülkelere Türkiye'nin deneyimlerini aktarmak arzusunda olduklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bilgi çağında, bir ülke, ürettiği bilgi, geliştirdiği teknoloji ve gerçekleştirdiği yenilikler ölçüsünde dünyada söz sahibi olacaktır. Tüm bunların ana kaynağı insandır ve insanın eğitimidir. Kalifiye insan kaynağının yetiştirilmesinde de en önemli kurum üniversitedir.
Her alanda gösterilecek ihmal veya yapılacak hata, bir ülkenin belirli bir zamanının ve kaynağının heba olmasına neden olur. Ama hiçbir ihmal veya hata, eğitimde, özellikle de yükseköğretimde yapılacak bir hata veya ihmal kadar etkili değildir.

Yükseköğretimde yapılacak bir hata, bir ülkenin en az 100 yılına mal olur. Bir insanın çalışma hayatını 40 yıl kabul edersek, o insanın yetiştirdikleri ve de onların yetiştirdiklerini düşünürsek, bu süre bir asrı geçer. Böyle bir zaman kaybına uğramamak için yükseköğretime özel önem veriyoruz.''
 


''Hiçbir idealin kestirme yolu yoktur. İdeal demek sabretmek demektir"

Kasım sonu ve aralık başında rektörlerle yaptıkları toplantılarda üniversitelerin ihtiyaçları ve geleceği hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, sorunların çözümüne yönelik önerileri görüştüklerini dile getirdi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Başkalarının ürettiği bilgiyle, geliştirdiği bilim ve teknolojiyle güçlü, rekabet gücümüzü geliştiremeyiz, rekabet gücümüz gelişmeden ise müreffeh bir ülke olamayız. O sebeple kendi beyin gücümüzü destekleyerek, dünya ile rekabet edebilecek nitelikli insan gücümüzü yetiştirecek bir eğitim sistemine, bilim ve teknolojiye sahip olmak zorundayız.

Artık 'bilim için bilim' anlayışının yerine 'refah için bilim' anlayışını koymak zorundayız. Sadece devlete dayalı bilim anlayışının yerine de devlet-üniversite-iş dünyası işbirliğiyle gelişecek, yol alacak bir bilimsel güç, hareket ve en önemlisi de heyecan oluşturmalıyız. Bütün kaynaklarımızı, kurumlar arası ilişkilerimizi bu hedefe yöneltmeli, seferber etmeliyiz.

Omuz omuza vererek Türk insanının hayatını kolaylaştıran, dünyada önünü açan, eğitimini güçlendiren, onu daha zengin ve kaliteli bir hayata götürecek adımlar atacak, mesafeler almaya mecburuz. Unutmayalım ki hiçbir idealin kestirme yolu yoktur. İdeal demek sabretmek demektir.  Çalışmak, aynı hedefe doğru odaklanmak demektir.

Dünyada layık olduğumuz yere ancak sabırla, taş üstüne taş koyarak, çalışarak varabiliriz. Esas mesele, ortak iddiayla, ortak hedefle, ortak işlerle, kolektif akılla sonuca ulaşmaktır. İnsanları olduğu kadar toplumları dönüştüren, geliştiren, kalkındıran iki şey; mutlaka kendine inanmak ve mutlaka çalışmaktır. Başta bilgiyi üreten bilim insanlarımız olmak üzere, bilgiyi ürün, süreç ve hizmete dönüştüren, kamu ve özel sektörde görev yapan herkese güveniyor ve inanıyorum.''

Yakalanan ivmeyi sürdürmek için önümüzdeki dönemde bilim, teknoloji ve yenilik alanında temel alacakları stratejileri de belirlediklerini kaydeden Erdoğan, bütün kurum ve kuruluşların bu stratejik amaçlar doğrultusunda eylem planlarını, projelerini süratle hazırlayıp TÜBİTAK'a önermelerini beklediklerini ifade etti.

Erdoğan, konuşmasının son bölümünde, bilim, teknoloji ve yenilik atılımında rol alan tüm kamu kuruluşlarına, üniversitelere ve özel kuruluşlara gayretleri için şükranlarını sundu ve Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu 22. toplantısının Türkiye'nin geleceği için yararlı olmasını diledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler